Ekspert: seakatku testi usaldusväärsuses ei ole alust kahelda (5)

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlik Aafrika seakatk levib ühtviisi nii mets- kui kodusigade seas.
Ohtlik Aafrika seakatk levib ühtviisi nii mets- kui kodusigade seas. Foto: Elmo Riig

Seakatku testimiseks kasutatav PCR testi alternatiivid on EMÜ professor Arvo Viltropi sõnul märksa töömahukamad ja ebatäpsemad, Kallukse farmi kahjunõuet on raske mõista.

Eelmisel nädalal Kallukse seafarmis 4200 sea hukkamiseni viinud positiivse seaproovi andnud PCR (Polymerase chain reactionpolümeraasi ahelreaktsioon ingl k) test on Maaülikooli veterinaarepidemoloogia professor Arvo Viltropi sõnul igati tunnustatud haiguse tuvastamise meetod.

Eesti Maaülikooli veterinaarepidemoloogia professor Arvo Viltrop
Eesti Maaülikooli veterinaarepidemoloogia professor Arvo Viltrop Foto: Kristjan Teedema / Postimees

«Kõigist seakatku testimise viisidest on PCR kindlasti kõige kiirem ja tundlikum,» ütles Viltrop. Kalluste farmi esindaja poolt välja toodud HAB testi kohta ei osanud ta midagi arvata, kuna sellist lühendit erialakirjanduses ühegi testi kirjeldamiseks ei kasutata. «Üks alternatiivne variant on viirus isoleerida ja siis teha hemaglutinatsiooni test, et vaadata, kas viirus on isoleerunud. Ehk mõeldi siin seda, kuid selline meetod on väga töömahukas ja vähetundlik ega pruugi alati õnnestuda. Selleks tuleks viirus viia rakukultuuri, aga see on juba võrdlemisi keeruline ettevõtmine. Diagnoosi täpsuse osas ei ole küll mõtet PCRi kritiseerida.»

Hukkamisest pole pääsu

Kui farmi esindajad kritiseerivad veterinaar- ja toiduametit vaid ühe proovi alusel kogu seakarjale hukkamise määramises, siis Arvo Viltropi sõnul on seegi standardpraktika.

«Kuna tegemist on väga ohtliku taudiga, piisab tõepoolest vaid ühest positiivsest testi tulemusest, et kogu kari hukkamisele saata. Nii on seadusandluses ette nähtud, kuna kui taud kord juba karjas olemas on, muutub tema takistamine peaaegu võimatuks. Ta levib küll suhteliselt aeglaselt, aga vääramatult,» seletas ta kogu karja hukkamise vajadust.

Ta lisas, et isegi kui minna karantiini ja teiste testide teed teed, oleks mõistliku aja vältel nakkusvaba garantii tagamine võimatu, mistõttu tuleks loomad suure tõenäosusega lõpuks siiski hukata.

Konkreetseid proove ja Kallukse farmi juhtumit ei soostunud Viltrop siiski kommenteerima, kuna tapmisotsuseni viinud proovide ekspertiisi tellis Veterinaar- ja toiduamet just tema instituudi laborist. Farmi esitatava kahjunõude kohta ütles ta, et ei mõista ekstra nõude esitamise vajadust, kuna seakatku põhjustatud kahjud hüvitatakse farmile seaduse järgi niikuinii.

Täna teatas Kallukse farmi esindaja täiendava ekspertiisi tellimisest ning Veterinaar- ja toiduametile kahjunõude esitamisest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles