Eesti Teede juhi sõnul on vabale turule minek ainuvõimalik lahendus (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS-i Eesti Teed juhatuse esimees Andres Agukas.
AS-i Eesti Teed juhatuse esimees Andres Agukas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

AS-i Eesti Teed juhatuse esimees Andres Agukas ütles BNS-ile, et ainuvõimalik on ettevõte erastamiseks avatud turule viia, milliseks võiks selle järgselt kujuneda ettevõtte tööde maht, ei soovinud ta prognoosida.

Teehoolde turg on pikka aega olnud suletud turg ja kui maanteeamet mõned aastad tagasi selle turu liberaliseeris, siis hinnad hooldeturul kukkusid ja läbi selle ettevõtete hinnakontrolli küsimus langes ära, rääkis Agukas BNS-ile. «Seega on ka selge, et Eesti Teed peaks vabal turul konkureerima hakkama ja sarnaste turureeglite alusel toimetama, nagu kõik teised,» lisas ta.

Agukas rõhutas samuti, et ettevõtet ei saagi müüa, kui sellel on praegust tüüpi sisetehingud. «Ettevõte ei olegi müüdav, selline tegevus on ainuvõimalik, et ettevõte oleks müüdav oma lepingubaasi poolest,» sõnas ta.

Küsimusele, kas ettevõtte osutatud teenuste maht võiks jääda samaks või muutuda ühes või teises suunas, ütles Agukas, et ta ei hakka seda ennustama. Vara on kommenteerida, need ennustused on alati tänamatud ja ennustamisega võivad tegeleda teised, märkis ta.

Turu käitumist on tema sõnul raske ennustada ka seetõttu, et eelmisel aastal käitus hooldeturg «hästi naljakalt». "Hindadega mindi väga madalale ja ma olen täna kuulnud, et need ettevõtted, mis eelmisel aastal need hooldeteed hästi odavalt sisse võtsid, täna nutavad, et raha pole ja on kahjumis oma tegevusega,» ütles ta.

«Need hinnad, millega eelmisel aastal võideti teehoolde hanked, võin öelda, et need ei ole jätkusuutlikud pikemas perspektiivis,» sõnas Agukas. Tema sõnul peaks hinnatase olema 10-15 protsenti kõrgem, kui need hinnad, millega eelmine aasta lepingud sõlmiti. Aga see on turu avanemise efekt, et kui turg avaneb ja kõik tahavad tulla, siis tekivadki sellised asjad, et tehakse töid odavalt. Kui turg jälle normaliseerub, liiguvad kõik asjad oma kohtadele tagasi.»

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) on välja tulnud plaaniga enne AS-i Eesti Teed erastamist minna vabale turule kõikides ettevõtte tegutsemispiirkondades aastal 2018, ettevõte osaleb samal ajal ka teiste piirkondade hangetel eesmärgiga neid võimalikult palju võita.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles