Soome ühistud: piimatootmist raskendab Balti toodangu kiire kasv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspordi vähenemist kompenseeris põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning eriti teraviljade ekspordi suurenemine.
Ekspordi vähenemist kompenseeris põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning eriti teraviljade ekspordi suurenemine. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Soome piimaühistute sõnul ohustab Balti riikide aktiivne piimatootmine ning üha suurem toorpiima import Soome piimasektorit, uksed on juba sulgenud 500 piimafarmi, kirjutab Soome rahvusringhääling Yle ja vahendab BNS.

Soome ühistute esindusorganisatsiooni Pellervo sõnul on sektorile põrutavalt mõjunud Euroopa Liidu piimakvootide kaotamine 2015. aasta kevadel ning Venemaa vastusanktsioonid toidukaupadele. Organisatsiooni sõnul on aga ees veelgi raskemad ajad ning viimatine tõsine raskus on Eesti, Läti ja Leedu kiire piimatoodangu kasv.

«Eeldati, et [piimakvootide kaotamise järel] kasvatavad enda piimatoodangud suured tootjariigid, ent poliitiliste arutelude käigus unustati täielikult Balti riikide ülikiire kasv,» rääkis Ylele Pellervo ökonomist Lauri Vuori. Ta märkis, et seda ei tasu alahinnata, kuna piim on Soome põllumajandustoodangus äärmiselt olulise osakaaluga.

«Meil on ületootmise probleem ja tootjahinnad on madalad, ning sellele kõigele lisaks paiskab Baltikum üha kiirenevas tempos piima turule,» rääkis esindusorganisatsiooni ökomnomist. Ta märkis, et eelmisel aastal lõpetas tegevuse vähemalt 500 Soome piiimatootmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles