Ettevõtete krediidirisk on viimasel aastal vähenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiupõrsas
Hoiupõrsas Foto: SCANPIX

Riskantsete ettevõtete osakaal on küll eelmise aasta jooksul vähenenud, kuid siiski vajab ligi veerand tegutsevatest Eesti ettevõtetest kõrgendatud tähelepanu neile krediidiga müümisel.

Kui 2009. aastal oli raskustes ettevõtteid umbes kolmandik, siis see arv on nüüdseks vähenenud veerandini, eksportivate ettevõtete hulgas 19 protsendini. Krediidiinfo asedirektori Alar Jägeri sõnul võiks riskantseid ettevõtteid olla kusagil 15-20 portsendi vahel. Suurima tõuke firmade krediidireitingu paranemisele on Krediidiinfo hinnangul andnud maksuvõlgade hoogne vähenemine.

Majutus ja toitlustusettevõtete, veonduse ja laondusega tegelevate ettevõtete ja ehituseseettevõtete hulgas on kõrge krediidiriskiga firmasid endiselt üle 30 protsendi. Kõige parema krediidireitinguga on energia, tehnika ja side alal tegutsevad firmad, kus riskantseteks peetakse alla viiendiku ettevõtetest.

«Kui ostujõud kunagi 2007. aasta tasemel taastub, siis majanduskeskkond on midagi muud, kui see toona oli. Siis mängivad rolli tootjad, nutikad ettevõtted, mitte ehitajad. Ega see muutuse kiirus ei saa olla ka lõpmatult suur. Kui me taime rohkem kastame ja väetame, siis ta sureb ära. Samamoodi ka majandus,» kommenteeris Jäger.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles