Soome käivitab järgmisel aastal kodanikupalga pilootprojekti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome poiss elab kaasa võistlusele.
Soome poiss elab kaasa võistlusele. Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS

Soome valitsus käivitab järgmisel aastal kodanikupalga pilootprojekti, mille eelarve on 20 miljonit eurot, iga testprogrammis osaleja saab valitsuselt igakuiselt 600 eurot, vahendab Soome rahvusringhääling Yle ajalehte Helsingin Sanomat.

Pilootprojekt käivitub juba järgmisel aastal ning iga testgrupis osaleja saab selle raames valitsuselt kuus 600 eurot kodanikupalka. Kõrgemapalgaliste jaoks kaob summa maksude tõttu sisuliselt kohe, ent kava peaks eelkõige toetama madalapalgalisi või töötuid, asendades tavapärased abirahad, vahendab BNS.

Praegu ei ole lehe andmetel veel selge, kui paljusid inimesi valitsus kaks aastat kestvasse pilootprojekti hõlmata kavatseb. See sõltub sellest, kui palju 20 miljoni euro suurusest eelarvest jääb järele pärast eraldiste tegemist projektis osalevatele asutustele nagu maksuamet ja Soome töötukassa.

Tõenäoliselt on pilootprojektis osalejad aga töölisklassi soomlased, kellest enamik on madalapalgalised või osaliselt või täielikult töövõimetud. Kindlalt on aga teada, et projektis ei saa osaleda tudengid ega vanemapuhkusel olijad.

Pilootprojektis osalejate saadud summa asendab küll toimetulekutoetuse ja paljud teised sotsiaaltoetused, ent mitte näiteks eluasemetoetust. Selle eesmärk on välja selgitada, kas kodanikupalk tõstab inimeste osalust tööturul või heaolu. Ajalehe andmetel esitab valitsus vastavasisulise eelnõu parlamendile kohe pärast seda, kui see suvepuhkuselt naaseb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles