Itaalia pankades on hapuks läinud iga viies laen

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Armando Marchegiani on silmanähtavalt endast väljas. Mõni aasta tagasi paigutas mees kodupanga soovitusel 2000 eurot võlakirjadesse. Nüüd on see raha läinud ja Marchegiani ei pääse isegi oma kontole ligi, sest tema pank on maksejõuetu.

Itaallane ei suuda uskuda, et pank võib temaga nii käituda. «Olen tavaline säästja, mul oli tavaline pangakonto,» kurtis mees Saksa ringhäälingukanalile ARD. Marchegiani ei hoia viha tagasi. «Tahan oma raha saada, ma nõuan seda, sest mina pole midagi valesti teinud!» teatas ta.

Karta on, et Marchegiani on kõigest esimesi ohvreid, keda tabavad Itaalia pankade raskused. Kokku on Itaalia pankades hapuks läinud laenusid (selliseid, mida laenuvõtjad tagasi ei suuda maksta) 360 miljardi euro väärtuses. See teeb 18 protsenti kõigist välja antud laenudest, mida on kaks korda rohkem võrreldes finantskriisi haripunktiga aastal 2009. Halbadest laenudest rohkem kui poole ehk 200 miljardit moodustab selline krediit, mille tagasimaksmist enam ei loodetagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles