Saksamaa kaalub isesõitvatele autodele «mustade kastide» paigaldamist

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isesõitev auto.
Isesõitev auto. Foto: AP/Scanpix

Saksamaal on küpsemas plaan, mille järgi varustataks isesõitvad autod lennundusest tuttavate «mustade kastidega», mis aitaksid võimaliku õnnetuse korral uurimise läbiviimist.

Riigi transpordi- ja digitaalse infrastruktuuriministeeriumi teatel valmistatakse vastavat seadusandlust ette, ent eelnõu tekst pole veel valmis, vahendab BBC. Suve jooksul peaks eelnõu jõudma kooskõlastusringile teistesse ministeeriumidesse.

Isesõitvatesse autodesse paigaldatava andmesalvesti mällu jääks auto arvuti tehtud otsused, kui autot kasutatakse isejuhtival režiimil. Selline tarkvara võimaldaks välja selgitada võimaliku autoõnnetuse põhjuse.

Isesõitvates autodes kasutusel olev tehnoloogia on viimasel ajal langenud kõrgendatud tähelepanu ohvriks. Praeguseks on teada vähemalt kolm liiklusõnnetust, kus on osalenud Tesla autopiloodirežiimil töötanud sõidukid. Üks neist õnnetustest, mis leidis aset 7. mail USAs, on nõudnud ka esimese inimohvri.

Tesla on ise aga korduvalt teatanud, et autopiloodirežiim on alles arendusjärgus. Autotootja väitel kuvatakse režiimi käivitamisel esipaneelile kiri, kus selgitatakse muude asjade hulgas, et autojuht peab hoidma ka autopiloodi sisselülitamisel käed roolil ning autot ise kontrollima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles