Erdoğanile oli riigipööre «Allahi kingitus»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel toimus Türgis väidetavalt riigipöördekatse, millega ametis olev president süvendas veelgi oma võimu riigis.
Nädalavahetusel toimus Türgis väidetavalt riigipöördekatse, millega ametis olev president süvendas veelgi oma võimu riigis. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lubas pärast reedel läbikukkunud riigipööret «uut Türgit» ning tänas «Allahit kingituse» eest selles suunas liikumiseks.

Erdoğan ei ole varjanud kavatsust muuta riiki kahel vundamentaalsel moel: võim koondub presidendi kätte ning vana ilmalik eliit lükatakse poliitikast eemale, vahendab Bloomberg. Küsimärgina jääb üles, kas rahvusvahelised turud on valmis koostööks, võttes arvesse, et Türgi jooksevkonto puudujääk on üks G20 suurimaid.

«Pluralistliku, ilmaliku ja kaasaegse ühiskonna pärand näib haihtuvat, mida näib asendavat üha enam üheparteidemokaatiat meenutav [juhtimine],» ütles Hermes Asset Managementi juhtiv portfellihaldur Londonis Gary Greenberg.

Erdoğani üheks eesmärgiks on tuua Türgi 2023. aastaks maailma kümne juhtiva majanduse hulka ja saavutada sisemajanduse kogutoodanguks 2 triljonit dollarit (täna 720 miljardit dollarit).

Vaatlejate hinnangul leiab president, et antud eesmärki on võimalik saavutada üksnes ainuvõmuga, kontrollides majandust ning investeerides olulistesse projektidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles