Portugal valis presidendiks tagasi «karmi majandusmehe»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja presidendiks valitud Cavaco Silva oma toetajatele lehvitamas.
Äsja presidendiks valitud Cavaco Silva oma toetajatele lehvitamas. Foto: SCANPIX

Portugali konservatiivne president Aníbal Cavaco Silva, kes eile viieks aastaks uuesti ametisse valiti, peab tõenäoliselt varsti rinda pistma rahvusvahelise finantsabi paketi poliitiliste tagajärgedega.


Cavaco Silva, aastail 1985-1995 peaministri ametit pidanud karmi majanduspoliitika pooldaja, ütles pärast hääletustulemuste selgumist oma toetajatele, et kavatseb presidendina propageerida poliitilist stabiilsust ja tugevdada usaldust Portugali majanduse vastu.

Lõplikud ja ametlikud tulemused kinnitavad, et 71-aastane Cavaco Silva sai 52,9 protsenti häältest ja võitis oma viis oponenti ülekaalukalt juba esimeses voorus.

Tema peamine rivaal, veteranist sotsialist Manuel Alegre – keda toetavad sotsialistlik võimupartei ja peaminister José Sócrates – sai hävitavalt lüüa, kogudes vaid 19,8 protsenti häältest.

See tähendab, et Cavaco Silva, kelle seljataga on peamine paremtsentristlik opositsioonipartei, jätkab oma ebamugavat kooselu Sócratese vähemusvalitsusega ajal, mil Portugal üritab paaniliselt lahendada oma võlakriisi ilma rahvusvahelise üldsuse abita.

Sócrates ütles eile, et kavatseb tagasivalitud presidendiga «lojaalselt koostööd teha».

Ühe Portugali suurima ettevõtjate assotsiatsiooni esimees Belmiro de Azevedo ütles, et Cavaco Silva aitab rahustada finantsturge ajal, mil ka «kergeim poliitiline libastumine» võiks valitsuse laenuvõtmise intressid üles lükata.

Üks Portugali tuntumaid poeete, 74-aastane Alegre, kaotas palju hääli seetõttu, et temale lisaks ilmus välja veel kolm vasakpoolsete vaadetega presidendikandidaati. Ilmselt ei olnud Alegre mõõdukamatele toetajatele meelepärane ka see, et luuletajat toetasid radikaalsed vasakpoolsed rühmitused.

Paljud investorid kardavad, et Portugal on sunnitud minema Kreeka ja Iiri teed ning Euroopa Liidult ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt abi paluma, kuna laenuvõtmise kulud püsivad sellise taseme lähistel, mis valitsuse sõnutsi riigile üle jõu käib.

Ühtlasi usuvad Portugali kommentaatorid, et niipea kui valitsus Euroopa finantsstabiilsuse paketi vastu võtab, langeb ka Sócratese vähemusvalitsus. See oleks võlakriisi teine ohver pärast Iiri valitsust.

Cavaco Silva peamised toetajad, opositsioonilised sotsiaaldemokraadid (PSD) nõuavad Sócratese tagasiastumist, kui ta abi paluma on sunnitud.

Kui Portugal satub valitsuskriisi, peab president Cavaco otsustama, kas kuulutada välja varajased valimised. Plaanipäraselt tuleksid valimised alles 2013. aasta lõpu poole.

Põhiseaduse järgi ei tohi president enne 9. märtsi otsustavaid samme astuda, mis tähendab aga, et kui poliitiline kriis vallandub enne seda tähtaega, saab Portugal endale piiratud volitustega ajutise valitsuse.

Analüütikute sõnutsi näitab väga väike valimisaktiivsus – hääletamisest loobus ole 50 protsenti hääleõiguslikest kodanikest – et portugallased on rahvusvahelise abi vältimiseks kehtestatud maksukergituste, avaliku sektor palgakärbete ja teiste kasinusmeetmete tõttu poliitikutes üha enam pettunud.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles