EMT: kontroll töövahendite kasutamise üle peaks olema läbipaistev

Postimees
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT avalike suhete juht Kaja Sepp
EMT avalike suhete juht Kaja Sepp Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tööandjal võiks oma töövahendite kasutamise üle kontroll olla, kuid seda tuleks teha läbipaistvate protseduurireeglite kehtestamise kaudu, leiab EMT avalike suhete juht Kaja Sepp andmekaitse inspektsiooni juhendit «Isikuandmete töötlemine töösuhetes» kommenteerides.

Tänane Postimees kirjutab andmekaitse inspektsiooni koostatud juhendist, mille järgi ei tohi tööandja töötaja ametialases e-postkastis olevaid kirju kokkuleppeta lugeda.

Samuti sätestab juhend, et kuigi töötajal ei ole mingit üldist õigust töö e-posti isiklikul eesmärgil kasutada, seda siiski tehakse, mistõttu peavad tööandjad sellega ja töötaja privaatsusega arvestama.

Sepa sõnul on tööarvuti ja ka mobiiltelefoni kasutamine EMTs reguleeritud töökorralduse alustes. Tööalaseks kasutamiseks on avatud ligipääs enam levinud internetiteenustele, kõik ülejäänud on avalikuks kasutamiseks suletud.

«Eraelu puutumatus on üks isiku põhiõigustest. Samas peaks tööandjale kuuluva arvuti või telefoni kasutamine olema tööandja poolt määratletav. See ei tähenda, et tööandjal võiks olla õigus vahendeid valimata töötaja järele nuhkida,» märkis Sepp.

Ta lisas, et loomulikult võiks tööandjal oma töövahendite kasutamise üle kontroll olla, kuid seda tuleks teha läbipaistvate protseduurireeglite kehtestamise kaudu.

«Näiteks kui ruumides on turvakaamerad, kui töökõnesid salvestatakse (näiteks klienditeeninduses) vms, siis on töötajat sellisest tegevusest eelnevalt informeeritud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles