Vaata, millised kümme oskust aitavad 2020. aastal tööturul ellu jääda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjest enam rõhku panevad tööandjad tööle kandideerijatele sotsiaalsetele ja emotsionaalsetele oskustele.
Järjest enam rõhku panevad tööandjad tööle kandideerijatele sotsiaalsetele ja emotsionaalsetele oskustele. Foto: Panther Media/Scanpix

Lõhe nende oskuste vahel, mida inimesed õpivad koolis ja mida neil reaalses tööelus vaja läheb, kasvab aasta-aastalt järjest suuremaks. Maailma juhtivad tööandjad on pannud kokku nimekirja kümnest oskusest, mis tagavad 2020. aastal tööturul edu.

Tänastest tööpakkumistest leiab järjest enam kandidaadile esitatavate nõudmiste loetelust head koostöö-, kommunikatsiooni- ja probleemide lahenduse oskust, vahendab World Economic Forum. Nii on traditsiooniliste oskute kõrval järjest suuremat osakaalu omandamas sotsiaalsed ja emotsionaalsed oskused.

Erinevate uuringute analüüs näitab, et kasvab ka töökohtade arv, kus nõutakse kandideerijalt häid juhioskusi ning uudishimu. World Economic Forum küsitles ka suurt hulka personalispetsialisteja maailma juhtivaid tööandjaid, kes koostasid nimekirja kümnest oskusest, mis aastaks 2020 on muutunud praktiliselt vältimatuks.

Alljärgnevalt on toodud 2015. ja 2020. aastal tööle kandideerijalt nõutavate olulisemate oskuste järjestus. Vaata ka lisatud videot!

Jrk nr

2020

2015

1

Keeruliste probleemide lahendamine

Keeruliste probleemide lahendamine

2

Kriitiline mõtlemine

Koostöö teistega

3

Loovus

Inimeste juhtimine

4

Inimeste juhtimine

Kriitiline mõtlemine

5

Koostöö teistega

Läbirääkimisoskus

6

Emotsionaalne intelligentsus

Kvaliteedi kontroll

7

Otsustusvõime

Teenindamisele orienteeritus

8

Teenindamisele orienteeritus

Otsustusvõime

9

Läbirääkimisoskus

Aktiivne kuulamine

10

Empaatiavõime

Loovus

Allikas: World Economic Forum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles