Nii EL kui ka USA kinnitasid edasiminekut vabakaubandusleppega

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTIPi pealäbirääkijad Dan Mullaney ja Ignacio Garcia Bercero.
TTIPi pealäbirääkijad Dan Mullaney ja Ignacio Garcia Bercero. Foto: AP/Scanpix

Reedel Brüsselis lõppenud Euroopa Liidu (EL) ja USA vahelise vabakaubandusleppe (TTIP) 14. kõnelustevooru järgsel pressikonverentsil kinnitasid mõlemad pooled üle, et lepe loodetakse sõlmida käesoleva aasta jooksul.

«Koridoris kuuleb alati erinevaid jutte, aga meie läheme läbirääkimistega edasi,» ütles ELi poolne pealäbirääkija Ignacio Garcia Bercero ajakirjaniku küsimuse peale, kas TTIP on ohus. Bercero sõnu kinnitas ka USA kolleeg Dan Mullaney.

Bercero väitel küsis hiljuti Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kõigilt ELi liikmesriikidelt üle, kas kellelgi on midagi kõneluste jätkamise vastu. «Keegi ei öelnud midagi,» sõnas Bercero.

Täpselt kolm aastat tagasi juuli keskel Washingtonis alanud kaubandusläbirääkimised jätkuvad ka suve jooksul, sest nii Euroopa Komisjon kui ka USA president Barack Obama on avaldanud soovi kõnelused selle aasta sees lõpetada. Hiljuti Suurbritannias toimunud rahvahääletus, kus valijad otsustasid EList lahkuda, on aga pannud analüütikuid arvama, et see eesmärk on ebarealistlik. Samuti ollakse mures vabakaubanduse vastaste jõudude tõusu pärast nii siin- kui ka sealpool Atlandi ookeani.

Mullaney möönis, et lahkuv Suurbritannia mõjuks ELi turu koguväärtusele küll negatiivselt, ent tema meelest on ikkagi olemas tugev ajend kõnelustega jätkamiseks. Bercero kinnitas aga, et Brexit ei lükka mingil juhul kõnelusi edasi. Samas rõhutasid nii Mullaney kui ka Bercero, et palju tööd on veel ees, sest kõikides punktides pole poolte vahel veel kokkuleppele jõutud.

TTIPi jõustudes tekiks maailma suurim vabakaubandustsoon, kuhu kuuluks enam kui 40 protsenti maailma kaubandusest. Euroopa Komisjoni väitel kasvaks leppe jõustudes aastaks 2027 ELi majandus 120 miljardi, USA oma 90 miljardi ning ülejäänud maailma majandus 100 miljardi euro võrra. Neljaliikmelisele perekonnale ELis tähendaks see aastas 545 eurot ning USAs 655 eurot lisasissetulekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles