Kallas: transpordidirektoraadis heitmeskandaali dokumente ei olnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Kuvatõmmis videost

Endise Euroopa Komisjoni transpordivoliniku Siim Kallase sõnul transpordi peadirektoraadis Volkswageni petutarkvara kajastavat dokumenti aastal 2010 ei olnud.

Transpordi peadirektoraadis sellist dokumenti ei olnud, ütles Kallas BNS-ile. Ta lisas, et kui selline dokument oli olemas, siis see pidi olema mõnes teises suuremas peadirektoraadis, näiteks tööstuse- või keskkonnadirektoraadis, vahendab BNS. 

Juba viis aastat enne Saksa autofirma Volkswagen heitmenäiduskandaali puhkemist oli see Euroopa Komisjonile teada, kirjutas Saksa ajakiri Der Spiegel. Ajakirja käsutuses on sisedokument, mis tõendab, et komisjon teadis juba 2010. aastal, et Volkswageni diiselautode heitmenäitude ja Euroopa Liidu uurimiskeskuses tehtud testide tulemused ei kattu.

Eelmisel aastal tuli ilmsiks, et VW on kasutanud heitmenäitude testidel manipuleerimiseks eraldi tarkvara. Niisuguse tarkvaraga diiselautosid oli maailmas müüdud üle 11 miljoni.

Komisjoni kahtlused tekkisid sellest, kui selle eksperdid ei täheldanud linnade õhu kvaliteedi oodatud paranemist pärast 2007. aastal karmimate heitmenõuete kehtestamist.

Komisjon on viivitanud Volkswageni diiselautode heitmenäitude uurimise materjalide loovutamisega 10 nädalat. Euroopa parlamendis heitmeskandaali uuriva komitee liige Fredrick Federley süüdistab komisjoni uurimise aeglustamises.

Siim Kallas oli aastatel 2010-2014 Euroopa Komisjoni transpordivolinik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles