Kreeklased toodavad masu trotsimiseks kullaga mett ja puidust prilliraame

Liina Kanarbik
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullaosakestega mesi.
Kullaosakestega mesi. Foto: YANNIS BEHRAKIS/REUTERS

Kreeka kaheksa aastat kestnud majanduslangus sunnib kreeklased raamist välja mõtlema. Töötud kreeklased on sunnitud ise ettevõtjateks hakkama.

«Pärast järjekordset ettevõtluses põrumist otsustasime kohvitassi taga, et nüüd hakkame prille tootma,»  rääkis Periklis Therrios, kes alates 2012. aastast toodab puidust ja taaskasutatud materjalidest prilliraame.

Ettevõtluse alustamine ei olnud kerge, vahendab Reuters Therriose partner Eleni Vakondiou lisas, et oli väga raskeid hetkesid. «Oli aegu, mil meie külmkapp oli täiesti tühi, sest kogu sissetulek läks otse tootearendusse,» selgitas ta.

Ohverdused on end aga ära tasunud - väiksest Syrosel asuvast tööstusest, mis tootis 350 prillipaari aastas, kasvas välja suurtootmine. «Nüüd toodame ligikaudu 2000 paari aastas ning nende hinnad jäävad 250 ja 300 euro vahele,» selgitas Therrios.

Suuruselt teisel Kreeka saarel Euboial kasvatavad Yannis Karypidis ja Stevi Theodorou orgaanilist mett. Nende toodangus on 16 erinevat tüüpi ning kõige tuntum on mesi, mis sisaldab kullaosakesi. Möödunud aastal müüsid nad 60 000 purki mett. «Sel aastal oleme pelgalt poole aastaga juba müünud 70 000 tuhat purki,» rõõmustab Karypidis. Ühe purgi hind jääb vahemikku 35-50 eurot.

Endi sõnul olid nad valmis majandusraskuses Kreekast lahkuma ning kolima Suurbritanniasse, kuid viimasel hetkel mõtlesid ringi. «Sisendasime endale, et saame hakkama. Või kui põrumegi, siis vähemalt proovisime,» selgitab Theodorou.

Üle 400 000 kreeklase on alates 2008. aastal alguse saanud majanduslangusest saadik emigreerunud. Tervelt neljandik rahvastikust on töötud ning keskmine palk on langenud 40 protsenti alla keskmise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles