Seeder: toit võib ka eurooplaste jaoks liiga kalliks minna

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Saksamaal toimuval põllumajandus- ja toidumessil Grüne Woche teiste riikide põllumajandusministritega kohtunud Helir-Valdor Seeder ütles, et eurooplased ei taju veel toidu nappuse probleemi, kuid ajaga võib see siiski ka meil probleemiks kujuneda.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri sõnul ei pruugi Euroopa inimesed maailma toiduga kindlustamise probleemi nii teravalt tajuda, sest kaupade hinnad on neile küll tõusnud, ent Euroopas ja sealhulgas ka Eestis ei saa veel rääkida toidu nappusest.

«Ajaga võib see siiski ka meie probleemiks kerkida, sest kiire hinnatõusu korral muutub toit ka paljudele eurooplastele liiga kalliks,» märkis ta. «Lähikümnenditel oodatakse nõudluse kasvamist toiduainete järele kümnetes protsentides, kuid tänases olukorras seda tootmise suurendamisega nii suures ulatuses rahuldada kindlasti ei suudeta.»

Berliinis kohtunud põllumajandusministrid leidsid, et ühest küljest vajab rahvusvaheline kaubandus paremat reguleerimist, et vältida ulatuslikku spekuleerimist toidukaupade hindadega. Teisalt peab panema rõhku toidu tootmise suurendamisele, sest eelkõige arenguriikides on hulk põllumajanduseks sobivat, kuid seni kasutamata maad.

«Kohtumisel oli läbi oma põllumajandusministri esindatud näiteks maailma noorim riik Lõuna-Sudaan, kus on põllumaandusmaast kasutuses vaid neli protsenti,» rääkis Seeder. «Selliseid näiteid on üle maailma hulgaliselt ning arenenud riikidel ja sealhulgas ka Eestil tuleb nende võimaluste kasutamist toetada.»

Maailma põllumajandusministrid kogunesid Berliinis maailma suurima põllumajandus- ja toidumessi raames eile kolmandat korda. Kohtumisel osalesid 53 riigi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles