Kui palju tasuks lapsi saada? Paiguta oma pere maailma perspektiivi (2)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Aafrikas sünnib emadele palju rohkem lapsi kui Euroopas, toodab näiteks briti laps oma elu jooksul 160 korda rohkem kasvuhoonegaase kui näiteks Etioopias sündinu.
Ehkki Aafrikas sünnib emadele palju rohkem lapsi kui Euroopas, toodab näiteks briti laps oma elu jooksul 160 korda rohkem kasvuhoonegaase kui näiteks Etioopias sündinu. Foto: SCANPIX

BBC Future reastas laste saamise poolt-ja vastuargumente. Vaata, kas meid on liiga palju ja missugustes piirkondades tuleks lapsi saada ning võrdle oma perekonda teiste peredega. 

Laste arv on iga pere otsustada – see on rahvusvaheline inimõigus. Samal ajal on aga iga tööpäeva lõpuks maakerale juurde sündinud üle 80 000 lapse. Inimesi on maakeral rohkem kui kunagi varem, mistõttu peaks vähemalt teoreetiliselt aurutlema selle üle, kui palju peaks üks pere optimaalselt lapsi saama. Nii reastaski BBC Future peamised lastesaamise poolt- ja vastuargumendid.

Planeedi olukord 

Aina rohkem inimesi tähendab seda, et inimesed tarbivad üha suurema osa loodusressurssidest, samuti tuleb juurde kõiksugu reostust ning hävib looduslikke elupaiku. Looduslikku mitmekesisust arvestades on see aga halb uudis. «Nii kaua kui me ei tegele üha kasvava rahvastiku küsimusega, pole mõtet rääkida ka pandade, jääkarude või tiigrite tulevikust,» vahendas BBC Future loodusajakirjaniku Chris Packhami sõnu.

Kannatavad just vaesed

Osa eksperte usub, et inimeste hulga kasvades kannatavad just kõige vaesemad. Erinevate arvutuste kohaselt tarbime juba praegu rohkem, kui Maa tagasi toodab: ühe aasta jooksul tarbitu tagasitegemiseks läheb planeedil aega poolteist aastat. Kui aga inimesi juurde tuleb, kardetakse, et tasakaal läheb veelgi rohkem paigast ära ning tagajärjena näeme rohkem vaesust, nälga ja vägivalda.

Majandus

Inimesed toodavad kasumit, negatiivne seevastu aga halbu sotsiaalmajanduslikke tagajärgi. Vähem inimesi tähendab ka töökäte vähenemist, mis hakkab majanduskasvu aeglustama. Samal ajal on ka maksumaksjaid vähem ning vanade ülalpidamine muutub keerulisemaks. Just seetõttu on vananeva rahvastikuga Jaapani valitsus hakkanud kohtinguteenuseid riiklikult rahastama.

Elustiil – laste mõjud on erinevad

Arvestades praeguseid numbreid rahvastiku ja tarbimise kohta toodab näiteks Suurbritannias sündinud laps oma elu jooksul 160 korda rohkem kasvuhoonegaase kui samal ajal Etioopias sündinud laps. Nii ei mõjuta tulevikku üksnes laste arv, vaid see, kuidas neid üles kasvatame.

Maailm ja tarbimine

Ehkki inimesi tuleb juurde eelkõige arengumaadesse, on küsimus suures osas selles, kui palju tarbivad maailma rikkaimad riigid.

Allikas: BBC Future 
Allikas: BBC Future Foto: BBC Future

Võrdle oma perekonda teiste peredega:

45-aastaste inimeste põlvkonnas on iga kümne naise kohta sünnitatud 19 last. Seda on 20 protsendi võrra vähem kui nende vanemate põlvkonnas, kus kümne naise kohta oli lapsi 23.

Kõige rohkem lapsi sünnitavad praegu Nigeri naised, kus kümne naise kohta sünnib 68 last, kõige vähem aga Singapuri naised, kus kümne naise kohta sünnib kaheksa last.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles