BRICi looja pikendab nimekirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jim O'Neill, kes vermis väljendi «BRIC», meisterdab parasjagu arengumaadele veelgi kohasemaid definitsioone ning kavatseb käesoleva kuu lõpuks oma uut lähenemist ka klientidele selgitada.

O'Neill,  Goldman Sachsi varahalduse osakonna juht, loob BRICi riikide (Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina) jaoks uue lahtri, kuhu lisab ka Mehhiko, Lõuna-Korea, Türgi ja Indoneesia.

Nende kaheksa ühiseks nimetuseks saab O'Neilli nägemuses «kasvuturud».

«Neid nelja arengumaadeks nimetada on lihtsalt pateetiline,» ütles ta Financial Timesile.

Ühtlasi on kavas läheneda uut moodi sellele, kuidas mõõta maid aktsiaturgudel mitte vaid turuväärtuse järgi, vaid võtta arvesse ka sisemajanduse kogutoodangut, ettevõtete kasumite kasvu ja aktsiatulude kõikumisi.

«Teatud arengumaid tuleb börsil kindlasti kohelda kui arengumaid. Sest nad on mittelikviidsed ja pisikesed. Ning seda peaksid investorid alati meeles pidama,» ütles O'Neill.

«Aga iga arenevat majandust, mis moodustab globaalsest SKTst juba 1 protsenti või üle selle ning millel on kasvupotentsiaali – neid tuleks võtta tõsiselt.»

Terminit BRIC on tihti põlatud kui tühipaljast turundusnippi. Samas on see lühend juba üheksa aastat vana ning on sünnitanud valitsuste tasandil tippkohtumisi, investeerimisfonde, äristrateegiaid ja terve rea riike, mis samuti «liikmeks» kipuvad.

O'Neill, kes veel neli kuud tagasi Goldmani peaanalüütiku ametit pidas, ütles, et terminist «arengumaad» enam abi ei ole, kuna sellesse kategooriasse mahuvad liiga erinevate majandusväljavaadetega riigid.

Mehhiko ja Lõuna-Korea annavad kumbki 1,6 protsendi maailma SKTst. Türgi ja Indoneesia panus on vastavalt 1,2 ja 1,1 protsenti.

Hiina on 9,3 protsendiga globaalsest SKTst maailma suuruselt teine majandus (USA osakaal on 23,6 protsenti), Brasiilia, India ja Venemaa annavad kolme peale kokku veel 8 protsenti.

Mõiste «arengumaad» võttis 30 aastat tagasi kasutusele tolleaegne Maailmapanga analüütik ja tänane investeerimisfirma Emerging Markets Managementi nõukogu esimees Antoine van Agtmael. Ta eesmärk oli leida midagi asemele sellistele isalikele ja üleolevatele fraasidele nagu «kolmas maailm».

Sarnaselt Agtmaelile ei ole ei Goldmanil ega O'Neillil «BRICi» üle erilist kontrolli, kuna väljend on kõikjal populaarsust kogunud.

Nii näiteks teatas Hiina meedia detsembrikuus, et valitsus kutsub Lõuna-Aafrika 2011. aastal BRICi tippkohtumisele.

O'Neill on seisnud visalt vastu katsetele panna teda oma BRICile teisi riike juurde lisama – näiteks ülalmainitud Lõuna-Aafrikat.

Tema kriteeriumid grupile põhinevad riikide suurusel, demograafial ja kasvupotentsiaalil. Lõuna-Aafrika annab hetkel 0,6 protsendi globaalsest SKTst.

«Lõuna-Aafrikal võib ju hästi minna, aga suureks ei saa nad kunagi,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles