Hiina majanduse kvartalikasv kahanes seitsme aasta väikseimaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina tehnoloogiaettevõte Huawei.
Hiina tehnoloogiaettevõte Huawei. Foto: © Aly Song / Reuters/REUTERS

Hiina sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas teises kvartalis 6,6 protsenti, mis on seitsme aasta väikseim kasv, vahendab BNS.

Hiina majanduskasv aeglustub jätkuvalt ja kui Hiina valitsus tahab lähiaastail hoida seda 6,5 protsendi tasemel, siis tuleb tal rakendada uusi tõhusaid ergutusmeetmeid, ütles IGS Economicsi ökonomist  AFP-le.

Eelmisel aastal kasvas Hiina majandus 6,9 protsenti, mis oli veerand sajandi nõrgim tulemus. Selleks aastaks kavandas valitsus 6,5–7-protsendilist majanduskasvu.

Hiina teise kvartali majandust on mõjutanud eratarbimine vähenemine, madalad toormehinnad ja nõrk eksport.

Osa analüütikute hinnangul võib Hiinale brittide Brexiti-otsus isegi kasuks tulla. Kui selle mõjul peaks Euroopa riikide majanduskasv aeglustuma, siis võib Hiina osakaal maailma majanduskasvus suureneda, leiavad nad.

Majanduskasvu ergutamiseks peab keskpank jätkama lõtva rahapoliitikat, vähendama pankade reservinõuet ja langetama baasintressi, ütlevad nad.

Nomura ökonomist Zhao Yang prognoosib, et Hiina majanduskasv võib järgmise kahe-kolme aastaga veelgi aeglustuda ja langeda viie protsendi tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles