Ühisraha tulekuks kulus miljoneid kroone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus eelmise aasta novembrist: eurode toomine Marfin panka Tallinnas Suur-Karja tänaval.
Fotomeenutus eelmise aasta novembrist: eurode toomine Marfin panka Tallinnas Suur-Karja tänaval. Foto: Liis Treimann

Euro on Eestis kasutusel olnud vaid mõne nädala, kuid ettevalmistused selleks kestsid ligi aasta ja neelasid hiigelsummasid.
 

Kõige suuremad summad kulusid erinevate seadmete hankimisele ja ümberhäälestamisele ning rahaveo turvamisele. Näiteks politseis oli rahavahetusega hõivatud üle tuhande inimese ning euroraha turvamiseks sõitsid politseiautod maha üle 160 000 kilomeetri.

Sularaha vedanud G4Si töötajad tegid tavaliste ülesannete kõrvalt veel 51 725 töötundi või enam kui 6000 täispikka tööpäeva. Ettevõte kulutas umbes 1 278 200 eurot (20 miljonit krooni) nii palkadele kui seadmetele, kinnitas G4Si kommunikatsioonijuht Julia Garanža.

Riigi rahakotist kulus rahavedude turvamiseks esialgu 827 319 eurot (12 944 730 krooni), kuid siseministeeriumi pressinõuniku Kristina Leeri kinnitusel kattis see kulutused vaid osaliselt.

SEB kommunikatsioonijuhi Silver Vohu sõnul kulus pangal kõikide ettevalmistustega lõpule jõudmiseks 36 inimtööaastat ja umbes 5 110 000 eurot (80 miljonit krooni).

Swedbanki kulutused olid veel suuremad ning nende hinnangul kulus tehniliste muudatuste tegemiseks ligi kümme miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles