Kuidas põhjendada töövestlusel praegusest töökohast lahkumise soovi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus
Töövestlus Foto: SCANPIX

Sellest, kuidas tuleks töövestlusel rääkida intervjueerijale põhjustest, mis viisid sind uue töökoha otsingutele, räägib karjääriekspert ja koolitaja Lynn Taylor portaalis Business Insider.

Inimesel võib olla sada erinevat põhjust, miks ta soovib töökohta vahetada. Kõiki neid ei tasu aga tööintervjuul potentsiaalsele tööandjale välja pursata.

«Sul võib tekkida kiusatus kirjeldada oma eelmise töökoha, ülemuse ja kolleegide negatiivseid omadusi ja sellega kaasnenud frustratsiooni. Isegi kui need põhjused olid sinu jaoks olulisteks teguriteks, ei aita nendest rääkimine uue töökoha saamisele kaasa. Sa pead olema diplomaatiline, professionaalne ning tulevikku suunatud lähenemisega, selgitas Taylor.

Kõik vanast töökohast lahkumist puudutavad küsimused on vastajale keerulised, kuna sunnivad ta automaatselt kaitseasendisse.

«Töökoha vahetamise põhjustest rääkimine paljastab kandidaadi kohta väga palju,,» selgitas Taylor. Näiteks saab tööandja teada, kui hästi suudad sa teise inimestega tiimitööd teha ning läbi saada; kas sa oled teadlik sellest, milline töökeskkond sulle kõige paremini sobib; kas sa oled keeruline isiksus, kes nõuab erikohtlemist; kas sa räägid oma eelmisest tööandjast halvasti; kui huvitatud sa tegelikult uuest töökohast üldse oled, millised on sinu karjäärieesmärgid; kas sa saad üldse oma tööülesannetega hakkama.

Taylori sõnul tuleks enda vanast töökohast lahkumisest mõelda kui lihtsalt aja jooksul tekkinud ebasobivusest.

«Ilmselt oli see mõnda aega suurepärane töö, kuni mingid sündmused kas toimusid või ei toimunud. Kui sa suudad seda kirjeldades jääda positiivseks ja professionaalseks, on sinu edušansid kõrgemad,» selgitas karjääriekspert. «Lisaks, kui sa suudad välja tuua ainult negatiivseid asju, tekib tööandjal küsimus, miks sa üldse selles ettevõttes nii kaua töötasid.»

Tööandjatel on tihtipeale suur hulk CVsid, millega tutvuda ning seetõttu otsivad nad kandidaatide puhul pigem põhjust, miks nende palkamisest loobuda, mitte vastupidi. Taylor soovitab alati enne küsimustele vastamist läbi mõelda: «Kas ma ise palkaks inimese, kes minu küsimusele sellise vastuse annab?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles