Uus äriidee hipsteritele: leivajuuretise hotell

Liina Kanarbik
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuretise hotell Rootsis.
Juuretise hotell Rootsis. Foto: Instagram

Juuretisetegu on aeganõudev ja keeruline protsess, kui tema eest õigesti hoolt ei kanna, siis võib ta hoopiski surra. Õnneks tuleb Rootsis appi pagarikoda, mis pakub hipsteritele võimaluse puhkuse ajaks oma juuretis hotelli hoiule jätta.

Stockholmi Arlanda lennujaamas asub pagarikoda RC Chocolat, kust möödudes torkab ninna värskete küpsetiste lõhn. Pagarikotta sisse kiigates jäävad silma seintel asuvad puidust riiulid, mille kõrval ilutseb erkpunane silt «hotel». Joakim Blomquist’i, kes on üks RC Chocolat omanikest, sõnul on see leivajuuretisele mõeldud hotell. Blomquist ütles NPR-ile, et juuretise n-ö lapsehoidmisteenus on Rootsis väga populaarne.

RC Chocolati kaasasutaja Charlotta Söör toob püsikliendi stereotüübina välja tavalise Stockholmi hipsteri, kes hoolib orgaanilisest ja kõrge kvaliteediga toidust ning kelle jaoks on oluline, et tema juuretis ei peaks puhkuse ajal üksi ega näljas olema.

Enne, kui hipsterid soojale maale ennast avastama kiirustavad, võivad nad oma hoole ja armastusega kasvatatud juuretise hotelli ehk teisisõnu lastehoidu viia. Seal hoitakse neil kõigest kolme dollari eest päevas silma peal, toidetakse ja joodetakse. Reisilt naastes saavad päevitunud ja puhastunud hingedega hipid oma rõõmsa ja priske juuretisepätsikese tagasi.

Smithsonianile antud intervjuus ütleb Söör, et idee teha hotell juuretiste jaoks tuli ühe püsikunde mõttest, kelle väitel on selline asi vajalik. «Me leidsime, et pälviksime sellega inimeste tähelepanu ja nad külastaksid meid rohkem,» tunnistab Söör. Ta lisab, et see pole kaugeltki mitte ainus hotell Stockholmis, mis on juuretistele mõeldud. Esimene omanäoline avati juba viis aastat tagasi. 

Leivaküpsetamise spetsialist Evelin Ilves ütleb, et juuretisi on väga erinevaid, mõni vajab pidevat toitmist ja hoolt, kuid on ka juuretisi, kes soovivad suletud kaanega anumas üksildust nautida. «Juuretise bakterite koosseis sõltub asukoha õhus, maapinnas ja meres leiduvatest elusorganismidest, seetõttu Eesti leivale iseloomulike bakterite koosseisu on kusagil mujal kliimas kindlasti väga raske alles hoida,» räägib Ilves, kes on juba 14 aastat leiba küpsetanud.

Ilvese sõnul on Rootsi juuretistele mõeldud hotell hea idee, kuid seda vaid juhul, kui hotellis on loodud eritingimused ning saab bakterite koosseisu konstantsena hoida. Eesti esileivaküpsetaja lisab, et temale väga meeldib elusjuuretise võlu - iga kord on ta pisut erinev, sõltudes ilmast ja meeleoludest.

Sööri sõnul tegid nad hotelli just lennujaama, sest on kaks asja, mis rootslased väga armastavad: reisimine ja leiva küpsetamist. «Kui juuretise eest hoolt ei kanna, siis see sureb. Nii leidsime parima lahenduse inimestele, kes harrastavad juuretisega küpsetamist ja reisimist,» nentis Söör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles