Volinik: Hiina seatud tõkked takistavad investeeringuid

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström. Foto: AFP/SCANPIX

Täna Pekingis algava Euroopa Liidu (EL) ja Hiina kahepoolse tippkohtumise eel kritiseeris Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström teravalt Hiina tõkkeid investeeringutele ning riigi terase ülejääki.

Eile Pekingi rahvusvahelises äri- ja majandusülikoolis peetud kõnes küsis Malmström otse: miks peavad Euroopa terasetootjad vallandama töötajaid, kui nad konkureerivad Hiina ettevõtetega, kes saavad kasu ülisuurtest riiklikest toetustest.

Malmström on üks ELi tippametnikest, kes tänasel tippkohtumisel Hiina võõrustajatega kohtub. Lisaks temale osalevad seal veel Eli Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, komisjoni president Jean-Claude Juncker, Eli välispoliitika kõrge esindaja Federica Mogherini ning töökohtade ja majanduskasvu eest vastutav komisjoni asepresident Jyrki Katainen. Hiina poolt on kõrgeim osaleja riiginõukogu eesistuja Li Keqiang.

Politico andmetel kavatseb Juncker enda kõnes Malmströmiga sarnaseid seisukohti väljendada, seda muuhulgas terase ületootmise osas. Samas on Junckeril väidetavalt kavas tänada hiinlasi raha paigutamise eest Euroopa strateegiliste investeeringute fondi, mida Juncker on nimetanud enda juhitava komisjoni peamiseks prioriteediks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles