Briti rahandusminister sõidab Wall Streetile turge rahustama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti rahandusminister George Osborne.
Briti rahandusminister George Osborne. Foto: XPB/XPB Images/Press Association Images

Briti rahandusminister George Osborne sõidab Brexiti-teemalise rahvahäältuse järel USA-sse Wall Streetile, et rahustada turge, kohtuda suuremate investoritega ja samuti USA rahandusministri Jacob Lew'ga, kirjutab Bloomberg News ja vahendab BNS.

Euroopa Liidust lahkumist toetanud rahvahääletuse järel on Briti naelsterlingi kurss langenud 30 aasta nõrgimaks ja turgudel valitseb suur ebakindlus Briti ja euroala majanduse lähiaja arengu suhtes.

«Suurbritannia otsus lahkuda Euroopa Liidust tekitab majandusprobleeme ja me peame tegema kõik, et muuta riik maailma üheks kõige atraktiivseks äritegemiskohaks. Minu sõnum maailmale on, et Suurbritannia võib lahkuda EL-ist, kuid ta ei lahku maailmast,» ütles Osborne.

Viimastel andmetel kasvab Briti jooksevkonto puudujääk 6,9 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP), selle suruus on 32,6 miljardit naela.

Paljude kinnisvarafondide väärtus on kukkunud ja need on külmutanud fondist raha väljavõtmise. Paljud ökonomistid hoiatavad, et riigi majandus võib Brexiti mõjul minna surutisse. Ka riigi poliitiline elu on segi paisatud, kui valitsevad konservatiivid on valimas uut juhti.

Visa koostatud statistika järgi vähenes juunis tarbimine teist kuud järjest, kaarditehingud vähenesid juunikuuga 0,5 protsenti.

Markiti instituudi andmetel on firmade väljavaated teises kvartalis nelja aasta nõrgimad. Lloydis panga kuuülevaate kohaselt vähenes riigi ja sealhulgas Londoni majandusaktiivsus kõige järsumalt pärast finantskriisi.

USA investeerimispanga JP Morgan tegevjuht Jamie Dimon ei näe selles midagi halba, kui Suurbritannia muudab oma seisukohta ega astu EL-ist välja. Ta hoiatab, et vastasel korral on pank suunitud suure osa personalist Londonist ära kolima, juhul kui Suurbritannia kaotab õiguse müüa oma finantsteenuseid otse Euroopasse. Pangal on Suurnritannias 16 000 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles