Analüütik: edukaimad ettevõtjad ei tea majandusteadusest midagi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars Christensen.
Lars Christensen. Foto: Peeter Langovits

Eestis Sampo kaubamärgi all esindatud Danske panga peaanalüütiku Lars Christenseni sõnul on kõige edukamad ettevõtjad enamasti mõnes mõttes hullud, kellel pole majandusteadusest õrna aimugi.


«Vahel küsitakse mult, mis sektorile peaks investeeringud keskenduma,» rääkis Christensen. «Siis ütlen, et mida mina sellest tean, turud hoolitsevad selle eest.»

«Tuleks tagada, et tingimused investeeringuteks ja ettevõtjatele on head ning siis nad ise leiavad üles võimalused,» selgitas ta. «Skype’i ei leiutanud mitte majandusteadlane, vaid heas mõttes hull ettevõtja. Kõige edukamatel ettevõtjatel ei ole majandusteadusest õrna aimugi. Nad on enamasti hullud mõnes mõttes, sest usuvad oma ideesse.»

«Kui küsida majandusteadlastelt ükskõik mis hullu idee kohta, siis nad ütlevad, et see ei ole hea idee, see on riskantne investeering,» jätkas Chistensen. «Seetõttu ma ütlen, et ärge küsige majandusteadlastelt, mis sektoritele keskenduda.»

Christenseni sõnul teeb Eesti võrreldes teiste Euroopa riikidega investeeringutele atraktiivseks väga avatud ja paindlik majandus, madalad maksud ning oskuslik tööjõud. «Negatiivse külje pealt on Eesti väikse rahvaarvuga, mis tähendab et mitte väga atraktiivne suurtele ettevõtetele, kes otsivad uusi turge,» lisas analüütik.

Tema arvates ei muutnud euro kasutuselevõtt Eestit investoritele oluliselt atraktiivsemaks. «Arvan, et praeguses keskkonnas euro kasutuselevõtt mängib väga väikest rolli, nii positiivses kui negatiivses mõttes,» ütles Christensen. «Euro muutis asjad lihtsamaks, näiteks rahavahetus vähenes. Aga Euroopat vaadates me ei saa öelda, et euroala riikidel läheb halvemini või paremini kui neil, kes on väljas. Nii et minule on euro peamiselt poliitiline, mitte majanduslik küsimus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles