Asmann: tehaste taaskäivitamine vaid vähendab VKG kahjumit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Keemia Grupp taaskäivitab kaks tehast.
Viru Keemia Grupp taaskäivitab kaks tehast. Foto: Viru Keemia Grupp

Viru Keemia Grupi (VKG) juhatuse esimehe Ahti Asmanni sõnul vähendab kahe Kiviter-õlitehase taaskäivitamine vaid firma kahjumit ning kasumini jõudmiseks on nafta hinnal vaja veel kasvada, vahendab BNS.

Kahe tehase taaskäivitamine ei kata madala nafta hinna tõttu ära kõiki muutuv- ja püsikulusid, ütles Asmann BNS-ile. «Sellise hinnaga ei teeni ükski põlevkivienergeetikaettevõte kasumit,» märkis ta.

«Me suudame ära katta kulud, me suudame täita oma finantskohustused, me suudame täita oma minimaalsed investeeringud selleks, et tehaseid töös hoida. Kui vähe õnne on, siis suudame veidike investeerida arendusse, kuid tänane hind seda veel ei võimalda,» lisas Asmann.

VKG juht märkis aga, et otsuseid teeb ettevõte pikemaajalise perspektiiviga. «Kui turg paraneb, võib-olla ühel hetkel õnnestub jõuda ka kasumisse tagasi, aga mitte veel,» rääkis Asmann ja lisas, et tehase taaskäivitamine on seotud lihtsalt seisva vara kasutuselevõtmisega, mis vähendab ettevõtte kahjumit.

Asmanni sõnul kiirendas valitsuse otsus langetada ressursitasusid VKG valmidust tehased taas avada. Ilma selleta oleks ettevõte oodanud pikemalt naftahinna tõusu, lisas ta. Varasemalt on VKG öelnud, et plaanib tehaste taasavamist olukorras, kus nafta maailmaturu hind on püsivalt üle 55 dollari barreli eest. Juunis liikus naftahind 50 dollari ümbruses barreli kohta.

Lisaks valitsuse otsusele ressursitasusid vähendada on Asmanni sõnul ka oluline valitsuse soov olla sektori ettevõtjatega dialoogis ja läheneda probleemide lahendamisele konstruktiivselt. Lisaks on ka oluline maailmaturu tingimuste stabiliseerumine, rääkis ta. Ettevõte ei usu naftahinna langusesse ja tõusu suhtes on realistlikult meelestatud.

Tööjõu taasleidmise osas ütles Asmann, et tema hinnangul võib suur osa ettevõtte endistest töötajatest soovida ettevõttesse naasta, ent märkis samas, et see, kas inimesi on võimalik kiirelt leida, on selge kolme-nelja nädala pärast.

VKG teatas neljapäeval, et taaskäivitab kaks konserveeritud Kiviter-tehnoloogial töötavat tehast ja võtab 350 inimest tööle tagasi. Ettevõte tõi olulisemate põhjustena välja nafta maailmaturuhinna mõningast tõusu ja Eesti valitsuse otsust luua paindlik põlevkivi kaevandamise maksusüsteem, mis võtab arvesse muutlikku nafta maailmaturu hinda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles