Saksa erakond: Londoni idufirmad koligu Berliini

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakslased on huvitatud Londoni firmade enda juurde meelitamisest.
Sakslased on huvitatud Londoni firmade enda juurde meelitamisest. Foto: Kuvatõmmis Twitterist

Saksamaa liberaalne erakond Vabad Demokraadid (FDP) on otsustanud Londoni idufirmade meelitamise enda peale võtta. Selleks on mindud otse Suurbritannia pealinna tänavaile kampaaniat tegema.

 Teisipäeva hommikul võis Londoni tänavatel kohata kaubikut, mille küljeosa oli võõbatud roosa-kollase-sinisekirjuks. Kaubikult võis lugeda ligitõmbavat sõnumit Briti idufirmadele. «Kallid idufirmad, olge rahulikud ja kolige Berliini,» seisis seal. Juures oli ka tellija ehk FDP logo, kes kuulus kuni aastani 2013 ka Angela Merkeli juhtid Saksamaa valitsuskoalitsiooni.

Kasutaja, kes pildi ringi vuravast kaubikust Twitterisse postitas, ei imestanud aga kampaania üle sugugi. «Just nägin seda Londoni tänavatel. Miks nad ei peakski püüdma. Brexit keerab meile kõigile,» kirjutas tarkvaraarendajast João Lebre.

Pärast Brexitit on paljud Londonis paiknevad ettevõtted asunud uurima võimalusi, mis lubaks neil oma tegevuse mõnda teise Euroopa linna kolida, et saada osa ligipääsust Euroopa Liidu turul. Postimeeski on varem kirjutanud, kuidas Brexit on halb uudis teiste seas ka tehnoloogiatööstusele. Ühendusest lahkumisel on kohene ja otsene mõju tehnoloogiaettevõtetele, kellele muutub raskemaks rahvusvaheline töötajate värbamine. Ning seda mitte paari kuu või aasta pärast, vaid kohe, sest raske on oma elu ja ettevõtte tegevust planeerida, kui keegi ei tea, mis riigis aasta-paari pärast juhtuma võib hakata.

«See on hästi kurb. Tehnoloogia- ja kiiresti kasvavate ettevõtete jaoks on talentide ja inimeste leidmine probleem number üks. See on nüüd päevapealt raskemaks läinud,» rääkis Kristina Narusk, kes töötab Londoni idufirmas Memris tootearendusjuhina.

Seni on noored tahtnud Londonisse tööle tulla ja Euroopa Liit on selleks ka head võimalused loonud. Samas on keeruline võtta tööle inimesi, kel on mõne kolmanda riigi pass, ja neile kehtib rohkem piiranguid.

Suurbritannia on koduks enam kui 40 protsendile Euroopa idufirmadest, mille väärtus on miljard dollarit või enam. Tehnoloogia ja innovatsioon on riigi peaministri David Cameroni jaoks olnud olulised teemad. Pärast referendumit on tehnoloogiafirmad aga šokis. Peale selle, et tööjõu leidmine muutub keerulisemaks, on neil tulevikus ilmselt raskem ka laiendada oma tegevust Mandri-Euroopasse ja vähemalt miljardidollarise väärtusega ettevõtteid jääb Londonis vähemaks.

Narusk ütles, et praegu ei tea veel keegi, mis edasi saab. «Väga paljude töötajate jaoks on aktuaalne küsimus, kas ma tahan elada riigis, mis ei taha Euroopa Liitu kuuluda,» ütles naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles