Rahandusministeerium on loobunud plaanist ühendada kõik riigifirmad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: PM/SCANPIX BALTICS

Rahandusministeerium on loobunud plaanist tuua kõik riigifirmad kokku ühe ühtse ministeeriumi alluvuses tegutseva valitsemisüksuse alluvusse, samas soovib ministeerium jätkuvalt luua riigifirmade nõukogu liikmete nominatsioonikomiteed, vahendab BNS.

Neljapäeva hommikul tutvustab rahandusminister Sven Sester valitsusele taas riigi osaluspoliitika valget raamatut, mis sisaldab konkreetseid ettepanekuid riigiettevõtete reformimiseks. Antud dokument on koostatud lähtuvalt valitsuse poolt heakskiidu saanud sama teema rohelisest raamatust, kuid sisaldab teatud määras erisusi varasemaga võrreldes.

Peamise erinevusena on rahandusministeerium loobunud ideest koondada kõik riigifirmad ühte valdusüksusesse, mis oleks tegutsenud rahandusministeeriumi alluvuses. Selle asemel on ministeerium jõudnud seisukohale, et võib ka jätkata senise valdkonnapõhise mudeliga, kus riigifirmad kuuluvad ministeeriumite alluvusse, milles on suurim teemaga seosnev kompetents.

Samas on ministeerium vana süsteemi jätkumisega nõus vaid sel tingimusel, et rahandusministeeriumi alluvusse luuakse nominatsioonikomitee. Selle komitee ülesanne oleks riigifirmade nõukogudesse kompetentsete liikmete määramine.

Neljapäeval kohe peale Sesteri kava arutleb valitsus kabinetinõupidamisel ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) kava ühendada riigi transpordisektori ettevõtted ühe valdusfirma alluvusse. Kui algselt oli rahandusministeeriumi ja MKM-i kavad tingitud valdusüksuse ulatusest ja alluvusest erinevad, siis rahandusministeeriumi muudetud plaani tõttu enam seda vastuolu ei esine.

Majandusministri Kristen Michali plaani kohaselt võiks seega juba lähitulevikus ministeerium liikuda edasi kavaga asutada valdusettevõte, mille alla viiakse AS Tallinna Sadam, AS Saarte Liinid ja AS Tallinna Lennujaam, lisaks moodustatakse AS Eesti Loots baasil uus laevaettevõte ning raudtee valdusettevõte, mille alla kuuluvad AS Eesti Raudtee ja AS EVR Cargo.

Möödunud aastal teenisid riigile kuuluvad äriühingud summaarselt 1,55 miljardi euro suuruse käibe juures 128 miljonit eurot kasumit. Riigile kuulub osalus enam kui 30 äriühingus, milles on vara umbes 6 miljardit eurot ja milles töötab kokku umbes 15 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles