Kruuse: kuni 50 seaga farmid peaksid kaaluma seakasvatusest loobumist (2)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Urmas Kruuse.
Maaeluminister Urmas Kruuse. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Suureneva seakatkuohu ja järjest kasvavate kulude tõttu bioohutusmeetmete rakendamisele peaksid kuni 50 seaga farmid kaaluma seakasvatusest loobumist, ütles maaeluminister Urmas Kruuse tänasel kohtumisel seakasvatajatega.

«Sigade Aafrika katku oht Baltimaade ja Poola regioonis kasvab pidevalt ning seepärast olen teinud Maaelu Edendamise Sihtasutusele ettepaneku avada lähiajal meede, millega toetatakse kuni 50 seaga farmide loobumist seakasvatusest,» ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Ministri sõnul nõuab taudiohu tõttu bioohutusnõuete järgmine üha suuremaid investeeringuid ja kulusid, mis võivad hakata väiksematele seakasvatajatele käima üle jõu.

«Rangete bioohutusnõuete täitmine on ainus viis riskide vähendamiseks,» märkis Kruuse, lisades: «Seakasvatusega jätkamise või sellest loobumise otsus on mõistagi seakasvataja enda teha, kuid peame looma soovijatele võimaluse väikesemahulisest seakasvatusest loobumiseks.» 

Meetme käivitamist arutatakse 14. juulil toimuval Maaelu Edendamise Sihtasutuse nõukogu istungil.

Mullu said toestust 121 väikese seakasvatuse omanikku, kes soovisid tegevuse lõpetada seniks, kuni Eestis püsib seakatku puhangute risk. Kokku esitati Maaelu Edendamise Sihtasutusele 133 taotlust ligi 500 sea kompenseerimiseks ning toetusi maksti välja enam kui 45 000 eurot.

Tänavu on Eestis diagnoositud sigade Aafrika katk kolmes Jõgevamaa seapidamises, kus kokku peeti 16 kodusiga.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles