Seitse valet! Ekspert lükkab ümber nutitelefonide aku vastupidavusega seotud müüdid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefonid
Mobiiltelefonid Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Paljud jätkuvalt ringlevad soovitused, kuidas nutitelefonide akusid säästa, on oma aja ära elanud, väidab Tele2 klienditeenindusdirektor Sirli Seliov.

Seliovi sõnul jälgitase tihtilugu soovitusi, mis olid asjakohased rohkem kui kümmekond aastat tagasi turule tulnud mobiilide puhul, ent mis täna enam ei kehti. «Osad neist võivad uuema generatsiooni nutitelefonide akudele lausa laastavalt mõjuda,» arvas Seliov.

Müüdid, mis Seliovi sõnul tänaste nutitelefonide puhul enam paika ei pea:

2G võrgus kulutab telefon vähem akut kui 3G või 4G võrgus.

Vale! Võrgu generatsioon ei mängi telefoni energiakulu juures mingit rolli. Müüt on pärit ajast, kus 2G, 3G ja 4G võrgu katvus oli ebaühtlane ja telefon pidi võrgus püsimiseks pidevalt parimat leviala otsima. Võrgu pidev vahetamine ja otsimine tarbis rohkem energiat ning telefoni aku tühjenes kiiremini.

Telefoni aku peaks enne uut laadimist täiesti tühjaks saama.

Vale! Soovitus oli asjakohane vanema põlvkonna telefonide puhul. Tänapäeva nutitelefonides kasutatakse enamasti liitiumioonakusid, mis muutuvad ebastabiilseks, kui neil pidevalt nullini lasta kukkuda. Selle asemel soovitab Seliov telefoni tihedamini laadida ning akut stabiilselt 40%–80% vahemikus hoida.

Ööseks ei tohi telefoni laadima jätta, kuna see rikub akut.

Vale! Tehnoloogia on niivõrd arenenud, et telefon tunnetab ära, millal aku täis on laaditud, seega seda pole võimalik „üle laadida“. Küll aga tuleks Seliovi sõnul tähelepanu pöörata sellele, et telefon üle ei kuumeneks, seetõttu võiks telefoniümbrise laadimise ajaks eemaldada.

Telefoni ei tohi selle laadimise ajal kasutada.

Vale! Telefoni lubatakse laadimise ajal kasutada ja mõistlik ongi just suuremad tarkvarauuendused teha ajal, mil telefon laeb. Samas paneb Seliov südamele, et kõrgekvaliteedilise graafikaga mängude mängimine telefoni laadimise ajal kurnab akut ja muudab selle kuumaks.

Rakenduste sulgemine säästab akut.

Vale! Rakenduste sulgemine ei ole aku säästmiseks väga hea lahendus, kuna taustal töötavad rakendused ei kuluta niikuinii väga palju akut. Küll aga kulutab akut see, kui Sa need suled ja mõni hetk hiljem uuesti avad, sest siis peab rakendus terve koodi uuesti laadima.

WiFi ja Bluetooth kurnavad akut ka siis, kui Sa neid ei kasuta.

Vale! WiFi ja Bluetooth kurnavad akut märkimisväärselt üksnes siis, kui Sa neid kasutad.

Aku külmikusse asetamine pikendab selle eluiga.

Vale! Aku külmutamine ei taga selle pikemat eluiga. Uuemaid liitiumioonakusid ei ole mõistlik külmutada ega soojendada – aku toimib kõige paremini toatemperatuuril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles