Britid otsivad Brexiti-kõnelusteks abi erasektorist

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron
Briti peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Brexiti tagajärgedega toimetulekuks on Suurbritannia valitsus pöördunud erakonsultantide poole, et toetada avalikku teenistust, kellel pole keeruliste kaubandusläbirääkimistega peaaegu mingeid kogemusi.

Suurbritannia kõrgeim riigiametnik, valitsuskabineti sekretär ja avaliku teenistuse ülem sir Jeremy Heywood on pidanud kõnelusi selliste ettevõtetega nagu EY (Ernst & Young), KPMG ning McKinsey, et valmistuda läbirääkimisteks Brüsseliga. Neid kõnelusi on tagasi astunud Briti peaminister David Cameron kirjeldanud kõige tähtsama ülesandena, mida riigi avalik teenistus on kümnendite jooksul ette võtnud, vahendab Financial Times.

«Me tahame, et nende keeruliste läbirääkimistega tegeleksid kõige paremad inimesed,» kommenteeris Briti valitsuse pressiesindaja. Seepärast olevat tema sõnul õige samm kaasata vajalike oskustega inimesi nii avalikust teenistusest kui ka otsida spetsialiste mujalt.

Financial Timesi andmetel on erakonsultandid Heywoodile teada andnud, et neil on juba väga palju tööd teiste klientidega, kes on mures Brexitiga kaasneva pärast, ning et kuigi soovitakse valitsust aidata, tähendaks nende abi maksumaksja jaoks suurt väljaminekut.

Briti avalikus teenistuses on teatud valdkondades kõvasti töötajaid puudu, seda eriti kaubanduse vallas. Suurbritannia pole pidanud kaubanduskõnelusi ühegi teise riigiga aastast 1973, kui vastav pädevus anti üle Euroopa Komisjonile.

Ühendkuningriigi välisministeeriumi endine kantsler sir Simon Fraser ütles eelmisel kuul, et brittidel oleks välja käia 20 kogenud kaubandusläbirääkijat, samal ajal kui Brüsselis ootaks neid kõnelustel 600 läbirääkijat.

Samas ei pruugi puudujäävate spetsialistide hulk, keda valitsuse hinnangul oleks 700 kuni 750 inimest, tulla täielikult erasektorist. Üks Londoni tippadvokaat ütles Financial Timesile, et valitsuse lootus erasektorist jõuliselt inimesi värvata on unistamine.

Ka avaliku teenistuse peale ei saaks lõpuni kindel olla. Mõned ametnikud, kes on pühendanud oma karjääri Suurbritannia suhete arendamisele Euroopa Liiduga, on öelnud, et nad ei suudaks lammutada seda, mida ise ehitanud on.

«Loomulikult tunneb üks osa minust, et mul on riigi ees kohustus, sest ma saan sellest teemast aru,» ütles üks juhtiv ametnik. «Aga ma võiksin alati minna Citysse ja raha teenida,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles