Järgmise kriisi retsept on Itaalia pankade hapud laenud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia panga Banca Popolare di Milano peakontor Milaanos
Itaalia panga Banca Popolare di Milano peakontor Milaanos Foto: ALESSANDRO GAROFALO/REUTERS

Pärast brittide otsust Euroopa Liidust lahkuda varitsevad lähituleviku suurimad riskid Itaalia pangandussektoris, kirjutab The Wall Street Journal.

Nimelt on hapud suisa 17 protsenti sealsete pankade laenudest. Seda on ligi kümme korda rohkem, kui hetkel Ameerika Ühendriikides – ning isegi 2008-2009 aastate finantskriisi haripunktis oli vastav USA protsenti vaid viis.

Euroala pankade seas, mis on noteeritud börsidel, kuuluvad Itaalia pankadele ligi pooled hapudest laenudest. Itaalia pankade kasumlikkus on pikemat aega olnud üks viletsamaid Euroopas, koormatuna üleliia suurest töötajate hulgast ning liiga arvukatest kontoritest.

Täna teevad Itaalia pankadele eriliselt liiga madalad intressimäärad, kuna nende tegevus põhineb peamiselt lihtlabasel laenuandmisel ning lõivude tekitamine näiteks varahalduse ja investerimispangandusega on üsna tagaplaanil.

Ekspertide hinnangul seisab Itaalia silmitsi pesuehtsa panganduskriisiga, mille mõju euroalale võib olla muserdav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles