Eesti sulges ajutiselt oma ELi heitmekvoodi kauplemisregistri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann.

Kuna Tšehhi registrist on väidetavalt varastatud Euroopa Liidu (EL) heitkogustega kauplemise süsteemi ühikuid ligi seitsme miljoni euro ulatuses, sulgesid Eesti ja mitmed teised ühenduse riigid oma ELi saastekvoodi kauplemisregistrid.


Eesti kõrval sulgesid Reutersi andmetel oma registrid kolmapäeval Tšehhi, Kreeka ja Poola. Teisipäeval pani oma registri kinni Austria.

Euroopa Komisjon peatas kuni 26. jaanuarini ELi heitmekvootidega igapäevase kauplemise, samas on endiselt lubatud tulevikutehingud.

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri kohusetäitja Allan Gromov ütles, et Eesti pole Tšehhis toimunud vargusega seotud. Tema sõnul hakkab Eesti uurimisega tegelema juhul, kui saabub konkreetne signaal järelevalveorganitelt, kuid siiani seda pole.

Gromov lisas, et Eesti registri puhul pole siiani täheldatud häkkimist ega kvootide kõrvale panemist. Euroopa Komisjon pole eraldi Eestile märkusi teinud.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles neljapäeval valitsuse istungi järgsel pressikonverentsil,  et kõik võimalikud vargused võivad rikkuda süsteemi usaldusväärsust.

Eesti eelis on tema sõnul olnud lubatud heitkogustega kauplemisel riigi kõrge usaldusväärsus, sest pole toime pandud rikkumisi, kuid taolised juhtumid võivad avaldada kauplemisele mõju.

Turuosaline Blackstone Global Ventures ütles kolmapäeval Reutersile, et firmal läks Tšehhi registrist kaduma 475 000 ELi heitmekvoodi ühikut. Firma esindaja sõnul on teada, et esimene kõnealuste kvootide sihtpunkt oli Eesti ning pärast seda täiendav informatsioon puudub.

Gromovi sõnul liiguvad ELi heitmekvoodi ühikud läbi registrite kui ostja-müüja vaheliste tehingute kajastus.

«See ei ole point, point on see, et on sisse murtud ja varastatud ja siis lastud käibesse, et lõpuks kuskile ära peita.»

Ta selgitas, et ELi kauplemissüsteemis tehtavad tehingud on konfidentsiaalsed – kogused, mis liiguvad ühelt ettevõttelt teisele, ei ole avalikud.

Gromov lisas, et reedel tuleb kvootide vargus Brüsselis arutelule, kui liikmesriigid kohtuvad statsionaarses töögrupis.

«Komisjon tuleb võib-olla välja mingite ettepanekutega juba konkreetselt homme, mida ma küll hästi ei usu, kuid ka meil tuleb tõsta oma registri turvalisust,» ütles Gromov.

Ta lisas, et reedel ilmselt räägitakse tehnilistest miinimumidest, mida peab rakendama selleks, et ELi heitmekvoodi turg oleks võimeline tööd jätkama.

Reuters kirjutas, et Austria registrit häkiti 10. jaanuaril. Novembris läks Rumeenia registrist tsemenditootja Holcimi kontolt kaduma 1,6 miljonit heitmekvoodi ühikut. Samuti on esinenud käibemaksupettuse juhtumeid ja samu ühikuid on müüdud mitmel korral.

Euroopa Komisjoni kliimadirektoraadi juhi Jos Delbeke sõnul ei ole ühenduse heitkogustega kauplemise süsteem terviklikuna ohus.

Samas märkis Delbeke, et komisjon on korduvalt liikmesriikide tähelepanu probleemidele juhtinud, kuid ligikaudu pooled riikidest pole seda tõsiselt võtnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles