Islandil pistetakse pahad pankurid päriselt pokri (2)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selles mereäärses «puhkekodus» veedavad oma vangipõlve Islandi pahad pankurid. Kviabryggja vangla on endine maamaja. Ühelt poolt piirab hooneid Atlandi ookeani kargus, teiselt lumiste laavaväljade avarus.
Selles mereäärses «puhkekodus» veedavad oma vangipõlve Islandi pahad pankurid. Kviabryggja vangla on endine maamaja. Ühelt poolt piirab hooneid Atlandi ookeani kargus, teiselt lumiste laavaväljade avarus. Foto: Thomas Von Houtryve / Bloomberg

Vangile ei meeldi trellid? Kviabryggja vangla Islandi läänekaldal ajab läbi ilma müüride, okastraadi ja vahitornideta. Kohakesest kesk randa uhtuvaid ookeanilaineid ja lumiseid laiuvaid laavavälju viiks vabadusse vaid üksainus pikk ja kitsuke tee.

Just siin istuvadki kinni ainsad seoses 2008. aasta finantskriisiga süüdimõistetud pangajuhid maailmas, kirjutab Bloomberg: kunagine Kaupthing Banki nõukogu esimees Sigurdur Einarsson ja sama panga endine tegevjuht Hreidar Mar Sigurdsson.

Mõlemad mõisteti süüdi turgudega manipuleerimises ja kelmuses vahetult enne Islandi tolleagse juhtiva laenuasutuse kollapsi. Mehed saadavad oma päevi mööda pesu pestes, jõusaalis trenni tehes ja internetis surfates.

Koos kahe kunagise kaaslase, Kaupthingi Luksemburgi filiaali endise juhi Magnus Gudmundssoni ja panga suuruselt teise aktsionäri Olafur Olafssoniga võivad nad isegi väljas jalutamas käia – nagu ka kõik ülejäänud üheksateist kinnipeetavat, kes kannavad karistust mittevägivaldsete kuritegude eest. 

Viimastele antakse ka tunde – matemaatikat ja majandust.

Finantstöötajate karistuste pikkus on kuni viis ja pool aastat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles