Mõte: kuhu investeerida, kui Eesti ei ole enam tiiger (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võiks vaadata Singapuri poole ja järgida nende eeskuju riikliku investeerimisfondi asutamisel.
Eesti võiks vaadata Singapuri poole ja järgida nende eeskuju riikliku investeerimisfondi asutamisel. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Olukorras, kus Eesti esimese kvartali maksebilansi järgi oli Eesti üle kahe aasta jälle netolaenuvõtja - ehk välisraha tuli riiki rohkem, kui välja läks, võikski investeeridagi riiklikku investeerimisfondi asutamisse.

«Eesti ja Saksamaa on majanduslikult võimsuselt ja võimalustelt üksjagu erinevad riigid, aga see on neil ühine, et tohutu kiire majanduskasvu potentsiaali ei ole kummalgi: demograafiliselt liiga küpsed riigid, «tiigreid» tuleb otsida teistest maailmanurkadest,» märgib Äripäeva finantsjuhtimise infolehe peatoimetaja Villu Zirnask juunikuises infolehes.

Kuigi välismaale investeerimine võiks olla üks julge valik, mida Eesti võiks siinjuures kaaluda, pakub Zirnask, et Eesti võiks hoopis lõigata kasu oma madalast võlakoormast. «Miks ei võiks Eesti oma kasutamata ressurssi kasutada Singapuri Temasek Holdingsi moodi riikliku investeerimisfondi asutamiseks?» küsib ta.

Zirnask toob välja, et Temasek on investeerinud paljudesse Aasia riikidesse ja väheke ka mujale maailma ning tema kümne ja 20 aasta kogutootlus on olnud vastavalt üheksa ja seitse protentsi aastas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles