SEB kehtestab ettevõtetele negatiivse hoiuseintressi (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB pank.
SEB pank. Foto: Liis Treimann

Ettevõtted, kellel on SEBs hoiul enam kui miljon eurot, peavad suure tõenäosusega hakkama alates augusti keskpaigast pangale oma raha hoidmise eest peale maksma 0,4% aastas. Eesti Panga hinnangul on vaieldav, kas seadus lubab nii teha.

SEBst öeldi eile Postimehele, et valuutahoidmistasu ei rakendu automaatselt, vaid sellest teavitatakse klienti täiendavalt ette. Kui klient ei ole nõus maksma, on tal võimalus hiljemalt 14. augustil leping pangaga lõpetada. «Kui lepingu lõpetamise soovist ei teatata, loeme, et klient on muudatustega nõustunud,» seisab panga kodulehel.

Eesti Panga asepresidendi Madis Mülleri sõnul on vaieldav, kas pankadel on õigus tavaklientidele negatiivset hoiuseintressi kehtestada ja viitab võlaõigusseadusele. Ta lisas, et ka teistes riikides, kus intressimäärad on veelgi negatiivsemad kui euroalal (näiteks Rootsi või Taani), ei ole näha, et pangad oleksid rakendamas negatiivseid intressimäärasid jaeklientide hoiustele.

«Ei saa välistada, et pangad soovivad kohelda teistmoodi kliente, kes on kas rahvusvahelised ettevõtted või finantsasutused,» sõnas Müller. «Eeldatavasti tahavad Eesti pangad nende puhul vältida olukorda, kus klient toob ajutiselt suured hoiused Eestisse, et pääseda mõne teise riigi panga poolt kasutatavatest negatiivsetest intressimääradest.»

«Kahtlemata vihastab selline samm välja panga kliendid. See on emotsionaalne ja õigustatud reaktsioon,» ütles Inbanki juhatuse esimees Jan Andresoo. «Kindlasti mõtleb nii mõnigi klient sellele, et leida konkurendi juurest uus kodupank.»

Andresoo lisas, et Eesti väga kontsentreeritud pangaturg on Eestis suur probleem ja kaks suuremat turuosalist — SEB ja Swedbank — omavad domineerivat positsiooni. «Kui peaks realiseeruma stsenaarium, et SEB julget käiku järgib ka Swedbank, siis reaalselt ei ole paljudel klientidel kuhugi minna,» lisas Andresoo. Swedbankil praegu sarnast plaani ei ole.

«Negatiivne hoiuse intress on makromajanduslikult üks väga huvitav väljakutse ja eks ta üks paras nonsenss ole,» sõnas pankur Indrek Neivelt. «Sõltuvalt teenustasusu suurusest sularaha käitlemisel on peagi kasulikum raha hoida sularahas panga seifis,» lisas ta.

Postimees kirjutas sel nädalal, et Swedbank kehtestas alates eilsest hoiuseintressi teistele pankadele, sama kaalub ka Danske Pank. Ettevõtetele Swedbank esialgu ettevõtetele negatiivset hoiusteintressi siiski ei kehtesta.

«Meie seisukoht täna on, et me ei ole ettevõtete hoiustele negatiivseid intresse kehtestanud ja hetkel ei ole seda ka kavas teha,» ütles panga pressiesindaja Mart Siilivask. «Küll on juba pikka aega finantsturgudel üsna levinud praktika, kus professionaalsed turuosalised ehk teised pangad maksavad pangas hoiustamisel intressi. Oleme nüüd sarnast praktikat rakendamas ka nende professionaalsetele turuosalistele, kes meie juures hoiustavad.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles