Seakasvatajate liit: ikka ei mõisteta kui tõsine on olukord Eestis (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents

Eesti Seakasvatajate Liidu sõnul mõjutab reedel Jõgevamaal Puurmani vallas sigade Aafrika katku diagnoosimine negatiivselt kõiki Eesti seakasvatajaid, kuna see võib oluliselt pikendada rangete kauplemistsoonide säilimist tervel Eesti territooriumil.

«Parimal juhul jääb nüüd Jõgeva regioon kolmandasse tsooni. Halvimal juhul ohustub see kogu Eesti pindalal paiknevat kolmandat tsooni,» ütles Eesti Seakasvatajate Liidu juhatuse esimees Urmas Laht BNS-ile, lisades, et uue seakatku puhangu tõttu lükkub kauplemiskitsendustega kolmanda tsooni lõpetamine taas aasta võrra edasi.

«Oleme Euroopa Liidust saanud positiivse signaali, et kui aasta on viimasest seakatku diagnoosist möödunud, siis kolmas tsoon minimeeritakse või lõpetatakse. See oleks olnud septembris. Aga nüüd avastati katk jälle ja seetõttu on lahtine, kuidas see asi nüüd lõpeb,» rääkis ta.

Laht tõi välja, et nii temal endal kui seakasvatajate liidul on Jõgevamaa piirkonnas suured seafarmid. «See kurvastav juhtum näitab ilmekalt seda, et kõik ei ole veel aru saanud, kui tõsine on seakasvatuse olukord praegu Eestis,» märkis Laht.

«Inimesed, kes ei ole suutnud tagada 100-protsendilist bioohutustnõuete täitmist, peaksid väga tõsiselt mõtlema, et kas neil on ikka mõtet sigu kasvatada,» ütles Laht.

Reedel diagnoositi pärast üheksakuust pausi taas sigade Aafrika katk kodusigadel, kui veterinaar- ja toiduamet (VTA) leidis taudi viielt Puurmani valla väikeseapidaja loomalt.

Seakatk diagnoositi BNS-ile teadaolevalt Jõgevamaal Puurmani vallas Tõrve külas asuva väikeseapidaja farmis kokku viiel loomal, talus on üldse kokku kuus siga. Ametliku diagnoosi pani VTA Jõgevamaa veterinaarkeskuse juht Harles Kaup juhule sigadelt võetud proovide uurimistulemuste põhjal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles