Juba teises Jõgevamaa farmis avastati sigade Aafrika katk (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodusigu ähvardab sigade Aafrika katk ka tänavu.
Kodusigu ähvardab sigade Aafrika katk ka tänavu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) tuvastas kahes Jõgevamaal asuvas väikefarmis sigade Aafrika katku. Viimati leiti nakatunud kodusigasid ligi aasta aega tagasi.

Loomade nakatumise täpsem põhjus selgub täiendava uurimise käigus. Täna keskpäevaks olid kõik kuus siga esimeses nakatunud farmis hukatud.

VTA andis täna teada ka teisest Jõgevamaal Põltsamaa vallas Väike-Kamari külas katkukahtluse saanud farmist. Nüüdseks on kindel, et ka seal on tegemist sigade Aafrika katkuga. 

Esimeses taudipunktis on kehtestatud karantiin, kõik sead hukatakse ja seejärel loomakasvatushoone desinfitseeritakse. Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult veterinaar- ja toiduameti volitatud isikud,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Loomatervishoiu büroo juhataja Ainike Nõmmisto sõnul moodustas VTA (Veterinaar- ja toiduamet) esimese taudipunkti ümber kolme kilomeetri raadiuses ohustatud tsooni, kus farmid kontrollitakse järgmise seitsme päeva jooksul. Selle ümber on kümne kilomeetri raadiuses järelvalvetsoon, kust ka proovid võetakse. Maikuu registriandmete põhjal on ohustatud tsoonis neli farmi.

Uue taudipunkti ümber on samuti kehtestatud eelnimetatud tsoonid, mille piirkonda jäävad kaks farmi Viljandi maakonnast. «Kontrollime need seafarmid üle ning võtame proovid sigade Aafrika katkule,» ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda. «Igat juhtumit võtame täie tõsidusega.»

Praeguseks on avastatud kaks farmi, kus alates 2015. aasta septembrist on sigade Aafrika katk kodusigadel diagnoositud.

«Tuletan veelkord kõikidele seakasvatajatele meelde, et meie regioonis on lähikuudel seakatku ohu kõrghooaeg. Kodusigadel on diagnoositud seakatku juba nii Poolas kui ka Leedus,» rääkis Kalda. Ta toonitas, et ainus viis seakatku leviku vältimiseks seakasvatuses on ülim ettevaatlikkus ja väga range bioohutusnõuete järgimine.

Esmase töörahu tagamiseks ja taudi edasise leviku vältimiseks ei avalikusta veterinaar- ja toiduamet farmi täpset asukohta ning tuletab meelde, et inimesed hoiaksid seafarmidest eemale.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles