Itaalia päästab panku

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Itaalias pankade päästmiseks püsti pandud fond pidi eile haarama kontrolli juba teise laenuasutuse üle – pärast seda, kui Saksamaa tõrjus Rooma taotluse turgutada panku 40 miljardi eurose kapitalisüstiga.

Angela Merkeli suu läbi kõlanud keeld kergitas värskelt päevakorda küsimuse, kuidas Itaalia pangandust üldse on võimalik üleval hoida – võttes arvesse, et erainvestorite huvi on väike ning valitsust kammitsevad Euroopa Liidu ranged piirangud.

5 miljardi eurone erakapitaliga toetatud fond Atlante ehk Atlas võttis mais kontrolli piirkondliku panga Popolare di Vicenza üle, kirjutab Financial Times. Selleks kulus üle poole fondi rahast.

Nüüd tuli Veneto Banca kord, kuna Euroopa Liidu pangandusregulaatorite poolt nõutud 1 miljardi eurone lisakapitali nõue põrkus vastu olematut huvi.

Atlante fond ilmutab väsimise märke olukorras, kus hapuks on läinud ligikaudu 200 miljardi eest laene, millest 85 miljardit on veel korstnasse kirjutamata.

Itaalia peaminister Matteo Renzi lootis Merkeli leebusele Brexiti poolt tekitatud tormis ning taotles Euroopa Liidu tippkohtumisel riigiabi reeglite osas erandit. Merkel mainis seepeale, et «me kirjutasime krediidisüsteemi jaoks reeglid. Me ei saa neid iga kahe aasta tagant muuta.»

Itaalia võimud jooksevad praegu võidu pankade stressitestide tulemuste avaldamisega eeldatavasti juuli lõpus. Juhtivad pankurid pelgavad, et Itaalia pankade näitajad osutuvad nigelaks ning räsivad tänavu juba 54 protsenti kukkunud aktsiaid veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles