Tamkivi kinnitas kaevandamisloa väljastamist Kiviõli Keemiatööstusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikarjäär.
Põlevkivikarjäär. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi kinnitas kolmapäeval riigikogu ees esinedes, et Kiviõli Keemiatööstus saab lähemal ajal soovitud põlevkivi kaevandamisloa.

«Luba peaks saama välja antud järgmise nädala jooksul. Kõik juriidilised protseduurid on läbitud, avalikustamised on läbitud ja luba saab nende päevadega välja antud. See on Kiviõli jaoks lahendus, nagu ma tean, umbes aastaks pooleteistkümneks. Et mis siis ikkagi pärast seda edasi saab, kui suured vaidlused ja kaklused seal ei lahane, seda näitab siis muidugi aeg, aga täna riigil on selles mõttes mingisugune lahendus või mingisugune võimalus pakkuda just nimelt selletõttu, et tegemist on seal riigimaaga ja seal riigimaal on võimalik seda kaevandamist arendada,» rääkis Tamkivi.

Keskkonnaministeeriumi nõunik Rein Raudsep kinnitas BNSile, et ministeerium valmitub Kiviõli Keemiatööstusele väljastama kaevandamisluba Põhja-Kiviõli teise mäeeraldise kohta. Selle kaevandamisloaga mõlmatud maa-ala kuulub valdavas osas eraomanikele, kellega pole ettevõte aastate jooksul suutnud maade väljaostmiseks kokkuleppele jõuda. Ettevõte saab loa väljastamise järel asuda põlevkivi kaevandama riigile kuuluvatel kinnistutel.

Kiviõli Keemiatööstus on varem teatanud, et kui ettevõte ei saa juurde võimalusi põlevkivi kaevandamiseks, tähendab see ettevõtte seiskumist ja ligi 700 inimese tööta jäämist. Majandusministeerium on teinud ettevalmistusi ettevõttele vajalike maade sundvõõrandamiseks.

Lisaks põlevkivi ammutamisele oma lõppeva varuga kaevandusest ostab Kiviõli Keemiatööstus põlevkivi praegu ka Eesti Energia Kaevandustelt.

Kiviõli Keemiatööstuse kommunikatsiooni- ja haldusjuht Raivo Lott ütles BNSile, et aasta esimese kolme kuu jooksul ostab ettevõte Eesti Energia Kaevandustelt 15 000 tonni põlevkivi kuus. Kiviõli Keemiatööstuse enda senise kaevanduse varud lõpevad veebruaris.

«Luba on ainuvõimalik lahendus tehase töö jätkamiseks ja sadade töökohtade säilitamiseks. Avalik arutelu ja kogu menetlusprotsess on kulgenud seadusi järgides ja kõiki asjast huvitatud pooli kuulates. Siis kui kaeveluba reaalselt käes, saame anda põhjalikuma kommentaari,» lisas Lott.

Põhja-Kiviõli kaevandamisloa teemaline avalik arutelu toimus detsembri alguses ning eraomanikest maaomanikud soovitasid keemiatööstuse uuest kaeveloast ilma jätta.

Põhja-Kiviõli teine mäeeraldis paikneb Ida‑Viru maakonnas Sonda vallas. Selle suurus on 739 hektarit, maksimaalselt kaevandada lubatav aastatoodang võiks olla 1,5 miljonit tonni aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles