Euroopa Liit loodab ravida skeptikuid valuga (5)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult Saksamaa kantsler Angela Merkel, Prantsusmaa president Francois Hollande ja Itaalia peaminister Matteo Renzi
Vasakult Saksamaa kantsler Angela Merkel, Prantsusmaa president Francois Hollande ja Itaalia peaminister Matteo Renzi Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Alguses valdas Euroopa Liidu liidreid kartus, et Brexit võib osutuda viiruslikuks ning viia minema teisigi riike. Nüüd nähakse vastupidist võimalust, et brittide finants- ja majanduspiinad kärbivad ära koduste skeptikute tiivad.

Brüsselis Brexiti arutelul arvasid nii mõnedki riigijuhid nagu Prantsuse president François Hollande ja Hollandi peaminister Mark Rutte, et väljujate valu võib osutuda efektiivseks heidutuseks kontinendil hoogsalt kasvavate rahvuslike erakondade vastu.

«See võib olla õppetund nendele, kes Euroopale otsa otsivad,» vahendab Financial Times Hollande’i poolt ilmselt Marine Le Peni suunas saadetud sõnu.

«Populistid tundku tagajärgi, et inimesed saaksid otsustada. Sellest kujuneb kogemus. Kas väljas olla on hea? Nüüd me näeme kõiki sees olemise eeliseid,» hoiatas Hollande.

Rutte rõhutas Ühendkuningriigi referendumi «paradoksi», mis olevat aidanud teda Hollandis poliitiliselt aidanud – euroskeptikutele nagu näiteks Geert Wilders olla nüüd avanenud kainestav vaatepilt sellest, kuidas elu teisel pool välja näeb.

«Kõik, kes arvavad, et ühisturult lahkumine on hea mõte – näete, mis juhtub,» järeldas Rutte.

Kolmapäevasel hommikusöögil Brüsselis – juba vabana Briti peaministrist David Cameronist – valitses ergas ja enesekindel meeleolu. Einestajad ütlesid üksteisele, et brittidega ei tule mingeid läbirääkimisi enne, kui laekub ametlik lahkumisavaldus.

Ja nad rõhutasid, et ühisturul käib kaupade, teenuste ja kapitali liikumine üksnes ühes komplektis inimeste vaba liikumisega – erandeid ei ole.

Isegi esialgu leebuse märke ilmutanud Saksa kantsler Angela Merkel kinnitas, et «peab olema ja saab olema märgatav vahe, kas riik tahab olla Euroopa Liidu pere liige või mitte.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles