Kas paavste on kaks?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Francis, vasakul, ja Paavst Benedict XVI
Paavst Francis, vasakul, ja Paavst Benedict XVI Foto: TT NYHETSBYRÅN

Eile avanes avalikkusele harvaesinev vaatepilt kahest Vatikanis elavast paavstist.

Nimelt tähistas nn emeriitpaavst Benedictus (89) oma preestristaatuse 65. aastapäeva, pidades seejuures maha kõne ilma märkmete abita, kirjutab The Wall Street Journal.

Sündmuse eel andis Benedictuse sekretär mõista, et kirikut juhivad kaks meest.

Paavst Franciscus kummutas nädalavahetusel küll säärased spekulatsioonid, kuid vaatlejate silmis on olukord siiski pingeline.

Ühtlasi on konservatiivsed katoliiklased rahulolematud «päris» paavsti poolt võetud kursiga – eriti tema salliva suhtumisega seksuaalse moraali küsimustesse.

Kahe paavsti kohalolek tekitas ühtlasi kohmetuid situatsioone protokolli osas. Kui kardinalid ja muud ametnikud paavstide käsi suudlema kogunesid, võeti praeguse ees peakatted maha, kuid eelmise ees valdavalt mitte.

Kõige selle juures kannab ka eelmine paavst positsiooni juurde kuuluvat valget rüüd.

Pingeid tunnistas ka paavst Franciscus ise, nentides Armeeniast tagasi lennates ajakirjanikele, et rahulolematud inimesed olid käinud tema peale Benedictuse juures kaebamas.

«Aga ta ajas nad minema!» toonitas Franciscus ning selgitas, et eelkäija on lubanud olla talle kuulekas.

Rühm traditsionaalseid katoliiklasi on väitnud, et paavst Benedictus ei taandunud ametist vabatahtlikult, vaid teda survestasid selleks skeemitavad kardinalid. Nad väidavad, et tagasiastumine ja järeltulija valimine on kehtetud.

Nagu nentis äsja ka Bendictuse sekretär Georg Gänswein: «Ta [Benedictus] on küll lahkunud paavstlikult troonilt, kuid ei ole seda teenistust hüljanud.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles