Eesti taara peale üles ehitatud Soome äri ei lähe käima (3)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Taara tagastamise skeemi peale üles ehitatud Soome ettevõtte Viron Tölkkipalautus OY tulevik on ebaselge. Palju on lahendamata probleeme ja lahtiseid otsi, vahendab Soome rahvusringhääling YLE.

Ettevõtte äriidee seisnes Eestist ja laevadelt ostetud ja Soome taritud taara kokkuostmises ja Eestisse tagasi vedamises. Joogipurke jõuti kokku osta ka lühikest aega makstes nende eest 8 senti tükk. Eestis saab iga pakendiringlusse tagastatud joogipurgi eest pandina tagasi 10 senti – Viron Tölkkipalautus OY kasum oleks tulnud sellest hinnavahest.

«Ettevõtte äriidee on eelkõige ka laevadelt ostetud joogipakendite, milles on küll siiani olnud Eestis pandisüsteemi märk, kokku ostmine ja Eestis süsteemis raha eest tagastamine. Laevadel müüdud joogitoodete ja ka pakendite kogus on pigem isegi suurem, kui nö ’kuivalt maalt ostetud’,» kommenteeris Keskkonnaministeeriumi Jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek. 

«Kogu selle kaubanduse organiseerija teab seda ise väga hästi, et suures osas üritab ta Eestis tagatisraha süsteemi tagastada – ja siit selle eest raha saada – ka pakendeid, milles eest turule toomisel pole kunagi tagatisraha süsteemile makstud. Tegemist on puhtakujulise ’lüpsiga’, vaid veidi viisakam oleks  ehk ’tagatisraha süsteemi teadlik petmine’,» tõdes ta.

«Seega ei ole Hr Reinikaineni ’äridee’ sugugi lihtne ’idufirma ideekene’ – vaid sellesse on juba algusest kodeeritud Eestis kehtiva õiguse rikkumine, kusjuures ettevõtja teab seda ise väga hästi,» ütles Keskkonnaministeeriumi Jäätmeosakonna juhataja. 

Viron Tölkkipalautus OY eestvedajad ise süüdistavad ettevõtte probleemides kõrget rendihinda, mida nende sõnul Makasiiniterminalis ebaõiglaselt nõuti. 

Viron Tölkkipalautus OY tegevjuht Mika Reinikainen süüdistas ka meediat, mis andis nende ettevõttele kohe algul negatiivse tooni, samuti olid ametnikud vaenulikud ja poliitikud ükskõiksed.  «Me ei näe enam mõtet tuuleveskitega võidelda,» ütles Reinikainen. 

Reinikaineni sõnul on tegevused ootel ning liiga palju peaks muutuma selleks, et äritegevust taas alustada. 

Eestist viiakse igal aastal Soome miljoneid joogipurke. Joogipurgid võib küll tagastada ka Soome pakendiringlussüsteemi, kuid sealt nende eest pandiraha ei saa.

Eek lisas, et Eestis on EL teavitusprotseduuride kohaselt kehtestanud pakendijäätmete sisseveol piirangu 4 kg (ca 220 mettallpurki ) saadetise kohta – kogus mis seda ületab, tuleb Eestis üle anda jäätmelao alusel töötavale jäätmekäitlejale. Seega on Eestis Jäätmeseaduse rikkumine sellest suurema koguse üleandmine tagastamiseks avaliku tagatisrahasüsteemi tagasivõtu automaatidesse.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles