Soros panustas Brexiti keerises Deutsche Banki aktsia kukkumisele

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros
George Soros Foto: Apollo Strategic Communications

Multimiljardärist investor George Soros teatas nädala alguses kõneisiku vahendusel, et Brexiti järgselt ta naela langusest kasu ei lõiganud. Bloombergi andmetel panustas ta aga hoopis Deutsche Banki aktsiate kukkumisele.

Nimelt müüs Soros Fund Management Saksamaa finantsregulaatorite avalikustatud dokumentide järgi lühikeseks umbes 7 miljonit Deutsche Banki aktsiat, mis moodustab panga aktsiakapitalist ligikaudu pool protsenti. Millise aktsiahinna juures Soros positsiooni võttis, ei ole teada.

Lühikeseks müümine on väärtpaberi ostmisele vastupidine tehing. See tähendab teatud hinna juures laenatud väärtpaberi müümist lootuses, et väärtpaberi hind börsil langeb, mille järel saab väärtpaberi odavamalt tagasi osta ning omanikule tagastada. Võimaliku kasumi suurus sõltub seega laenatud väärtpaberi müügihinna ja tagasiostuhinna vahest.

Deutsche Banki aktsia kukkus reede hommikul peale Brexiti referendumi tulemuste avalikustamist lausa 16 protsenti, kauplemispäeva lõpuks oli langus siiski vähenenud 14 protsendi peale ehk aktsiahinnaks oli 13,37 eurot.  Deutsche Banki aktsia kõrgeimaks kauplemishinnaks oli reedese päeva jooksul 13,97 eurot. Sellel tasemel oleks 0,5 protsendi aktsiate koguväärtuseks olnud 98 miljonit eurot.

Esmaspäeval panga aktsia odavnemine jätkus, teisipäeval aga pöördus uuesti tõusule.

George Soros sai finantsmaailmas kuulsaks 1992. aastal, mil ta panustas hiigelsummasid sellele, et Suurbritannia on sunnitud naela devalveerima ning selle Euroopa vahetuskursimehhanismist (ERM) tagasi võtma. Sorose hinnang osutus õigeks ning naela massilise lühikeseksmüümise abil teenis ta investoritele üle miljardi dollari kasumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles