Ülemkogu saadab Cameroni poole pealt koju

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX

Täna Brüsselis algaval Euroopa Liidu tippkohtumisel paneb Briti peaminister David Cameron liidritele südamele võtta õppust Suurbritannia kodanike otsusest Euroopa Liidust lahkuda.

Cameron esitab oma analüüsi ülemkogu raames toimuval lõunasöögil ning palub partneritel alustada väljumiskõnelusi Britanniaga «konstruktiivses vaimus.»

Ta rõhutab vajadust olla kannatlikud ning selgitab teistele kohalviibijatele, et nii Suurbritannia kui Euroopa Liidu huvides on «võtta [brittide väljumisest] parim» ja jõuda hea diilini, kirjutab Financial Times.

Briti ametnike sõnutsi rõhutab Cameron oma analüüsis tööjõu vaba liikumisega seonduvaid probleeme ja nende rolli Brexitis. 2014. aastal vannutas Cameron Saksa kantslerit Angela Merkelit lubama Britannial vajutada «hädapidurit» massmigratsiooni peatamiseks, kuid Merkel keeldus.

Kolmapäeval palutakse Cameronil tippkohtumiselt lahkuda. Siis asuvad allesjäänud 27 liikmesriiki omavahel arutama, kuidas eelseisvatele läbirääkimistele läheneda ja välistada protsessi venimine liiga pikaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles