Tesla ründab hiigelinvesteeringu abil Hiina turgu

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla Model 3
Tesla Model 3 Foto: Tesla

Elektriautode tootja Tesla Motors sõlmis Hiinas ettevõttega Jinqiao Group mittesiduva lepingu, mille järgi ehitatakse Shanghai piirkonda tootmishooned, kirjutab Bloomberg.

Mõlemad osapooled investeerivad Bloombergi allikate andmetel projekti kuni 4,5 miljardit dollarit, Shanghai kohaliku omavalitsuse omanduses oleva Jinqiao investeering tuleneb peamiselt eraldatud maa-ala väärtusest.

Seni ametlikult kinnitamata uudis vedas mõlema osapoole aktsiahinna tõusule. Ettevõtte Jinqiao Export Processing aktsiahind kallines lubatud päevase piirmäärani ehk 10 protsendini, seejärel tuli sellega kauplemine katkestada. Tesla aktsia hind tõusis 2 protsenti.

Bloombergi hinnangul on uudis Tesla jaoks suureks võiduks, kuna toob ilmselt endaga kaasa lisaks ka üleriigilise edasimüüjate võrgustiku, superlaadijad, arenduskeskuse ja potentsiaalselt ka ettevõtte teise hiigeltehase loomise.

Hiinas tootmine lubaks USA ettevõttel hoiduda 25protsendi suurusest impordimaksust, mis tähendab, et Tesla Model S, Model X ja tulevikus ka Model 3 suudaks hiiglaslikul autoturul välismaistele konkurentidele nagu BMW ja Audi ning kohalikele rivaalidele nagu BYD ja BAIC tugevamat konkurentsi pakkuda.

Välismaised ettevõtted, mis soovivad Hiinasse tootmise rajada, peavad seda tegema läbi ühisettevõtte, kus neil on lubatud vaid kuni 50protsendine osalus. Kohalikud provintsid ja linnad võistlevad investeeringute pärast, mis toovad kaasa hulgaliselt töökohti ja kasvatavad majandust. Näiteks on Ford loonud Hiina kaguosas Chiongqingis sõlminud partnerlusleppe Changan Groupiga, Hyundai teeb Pekingis koostööd BAIC Groupiga, Nissan aga lõi ühendettevõtte hoopis riigi keskosas asuvas Wuhanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles