Suurbritannia idufirmad peavad Brexitiks valmistuma (1)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Lepik
Kristjan Lepik Foto: Toomas Huik

87 protsenti Suurbritannia tehnoloogiasektorist on Euroopa Liidust lahkumise vastu, mistõttu on arusaadav, kui lahkumise korral eelistavad sealsed idufirmad ümber kolida, kirjutab idufirma Teleport üks eestvedajatest Kristjan Lepik portaalis Medium. 

Briti referendumi küsitluse tulemused näitavad et noored haritumad britid eelistavad Euroopa Liitu jääda, samas kui vanemad ja vähem haritumad kodanikud on lahkumise poolt. Seetõttu tundub arusaadav, et 87 protsenti tehnoloogiasektorist on Euroopa Liidust lahkumise vastu.

Liidust lahkumine põhjustaks Lepiku sõnul palju peavalu siinsele tehnoloogiatööstusele. Suurem osa selle tööstuse ettevõtetest tegeleb piiride vahelise äritegevusega ja paljud nende kliendid on Euroopa Liidus. Seetõttu tundub arusaadav, kui idufirmad plaanivad Suurbritannia lahkumise korral ümber kolida liikmesriikidesse. Aga kuhu täpsemalt?

Teleport Runway statistika kohaselt on näiteks idufirma juhtimine Horvaatias neli korda odavam kui Londonis. «Jah, kõik teavad et London on kallis, kuid sellegipoolest on inimeste näol alati selliste tulemuste põhjal üllatus,et kas tõesti on erinevused niivõrd suured,» kirjutab Lepik. 

«Kui idufirmal oleks 1000 dollarit pangas, peaks ta Londonis vastu ühe aasta ja Zagrebis neli aastat.»

See ei kehti ainult Horvaatia kohta vaid kogu Ida- Euroopa pakub selliseid võimalusi. Transferwise´l on palju kliente Suurbritannias, mistõtu nende müügikontor on seal. Kuid nende suurim arenduskontor asub Eestis. 

Peale Londoni on populaarsed idufirma linnad ka veel Berliin, Amsterdam, Barcelona ja Pariis. Berliinis on korteri rentimine lausa kolm korda odavam kui Londonis. 

«Niiet kui Brexit kaldub lahkumise kasuks, tuleb Suurbritannias tegutsevatel idufirmadel hakata ennast sellise statistikaga kurssi viima,» kirjutab Lepik. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles