Silmakirjalikkus: Briti valitsus õnnistas BP-Rosnefti liitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP logo
BP logo Foto: SCANPIX

Suurbritannia valitsusele pannakse süüks topeltstandardeid inimõiguste küsimustes, kuna energiaminister Chris Huhne andis oma õnnistuse BP vastuolulisele aktsiavahetusele Vene riigifirma Rosneftiga.

Huhne osales BP ja Rosnefti tehingu allakirjutamise tseremoonial.

Rosneft tõusis sisuliselt üles naftamagnaat Mihhail Hodorkovski endise impeeriumi Jukose tuhast. Hodorkovski vangishoidmist on Suurbritannia teravalt kritiseerinud.

Valitsusest öeldi, et Huhne ei olnud tehingu korraldamisega kuidagi seotud ning et ta külastas tseremooniat «BP kutsel».

Samas läheb Huhne’i osalemine üritusel vastuollu välisministri William Hague’i avaldustega, kes kritiseeris jõuliselt Vene kohtuniku detsembrikuist otsust pikendada Hodorkovski vangistust täiendava kuue aasta võrra.

Rosnefti on rahvusvahelisel tasandil kritiseeritud selle eest, et firma «imes endasse» Jukose varad – pärast seda, kui viimane 33 miljardi dollari suuruse maksuvõla alusel purustati.

Endine liberaaldemokraatide liider söör Menzies Campbell ütles, et «Suurbritannia positsioonis antud küsimuses sisaldub vastuolusid».

«Meil on siin BP, mis ajab äri ettevõttega, mis on sisuliselt konfiskeerinud Hodorkovski aktsiapaki. Armastuses ja sõjas on võib-olla tõesti kõik lubatud, aga äris igatahes mitte – ükskõik kui kasulik see ka poleks,» ütles ta.

Endine Euroopa asjade minister Chris Bryant ütles, et Huhne oleks pidanud enne tseremooniale sõitmist sügavalt järele mõtlema: «Ma kiidan valitsust selle eest, et nad ründasid viisi, kuidas Hodorkovski üle kohut mõisteti. Aga nüüd on minu meelest väga kummaline, kuidas nad nädalat-paar hiljem venelastel silmakirjalikult kätt suruvad.»

Kriitikanooli tulistas valitsuse pihta ka Tim Osborne, kes on pankrotis Jukose aktsiakontrollpaki omaniku Group Menatepi direktor. Osborne ütles, et sellise tehingu toetamine on «häbiväärne».

«Briti valitsusel tuleb nüüd kanda vastutust selle eest, et nad toetasid seda tehingut ja toetasid inimesi, kes on varastanud Jukose varad ja kohtlevad Vene kodanikke viisil, nagu me Hodorkovski näitel näha võisime,» ütles Osborne, kelle organisatsioon üritab saada Vene valitsuselt kohtu kaudu Jukose ebaseadusliku sundvõõrandamise eest kuni 100 miljardit dollarit.

BP, Rosnefti aktsionär alates aastast 2006, ütles: «Me oleme Rosnefti ettepanekud hoolikalt läbi uurinud ja muretsemiseks pole põhjust».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles