PERHi eksjuht käis reisimas ka IT-firma Helmes kulul (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Allik
Tõnis Allik Foto: Liis Treimann

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) endise juhi Tõnis Alliku reiside eest tasus kahtlustuse kohaselt ka IT-firma Helmes, kes on haigla eksjuhi reiside afääris kannataja pool.

Helmese omanik ja juht Jaan Pillesaar ütles Postimehele, et ettevõte on teinud PERHiga aastaid koostööd haiglas kasutusel olevate infosüsteemide väljaarendamisel ning juba aastaid on ühiselt üritatud leida ka võimalusi selle tarkvara turustamiseks teistes riikides.

«Seoses nende e-lahenduste turustamisega on Helmes tarkvara arendajana kokkuleppel Põhja-Eesti regionaalhaiglaga katnud osa PERH-i poolsete turundustegevustega kaasnenud kulusid. Nüüd on kahjuks selgunud, et Helmesele esitati haigla poolt tasumiseks ka kuludokumente, mille sisu ei vastanud tegelikkusele,» märkis Pillesaar.

Ta lisas, et kuna uurimine on käimas, ei saa ta sellel teemal detailseid vastuseid anda.

«Võin kinnitada, et Helmes on protsessi kaasatud kui kahjukannataja ja oleme aidanud omalt poolt uurimisele kaasa meile teadaoleva infoga,» ütles Pillesaar.

Kriminaalasja uurimise materjalidest nähtub, et Tõnis Allik on käinud ühel korral haigla toitlustuspartneri Dussmanni kutsel Saksa õllepeol Oktoberfestil ning lisaks sellele veel neljal reisil, mille põhjendatus haigla tööülesande täitmise vaatevinklist kaheldav.

Postimehe andmeil puudutab kahtlustus tööreise, mis on tehtud Euroopasse, näiteks Prantsusmaale ja Iirimaale, mitmel reisil oli kaasas ka Alliku elukaaslane. Samas haigla aruandluses on need vormistatud töölähetustena, mille kulu ületab kokku 10 000 eurot. Kahjukannatajaks pole seejuures haigla, vaid selle koostööpartnerid, kes tasusid Alliku pere reisikulud teadmises, et haiglajuht käis näiteks IT-seminaril. Tegelikult olid need sisuliselt puhkusereisid.

Peale Alliku kuuluvad kahtlustatavate ringi veel PERHi infotehnoloogia direktor Marko Kilk ja toitlustujuht Anu Vähi, kõiki kahtlustatakse ebaselge eesmärgiga lähetuste tulemusel omastamises, kelmuses ja pistise võtmises.

Allik ise on selgitanud, et talle sai saatuslikuks 2013. aastal haigla toitlustaja Dussmanni korraldatud kliendiüritus. «Üritus seisnes Oktoberfesti kollektiivses külastamises,» selgitas Allik, kelle lennupiletid ja hotellis ööbimise maksis kinni toitlustaja.

Reisi maksumus jäi tema sõnul 400–500 euro vahele. Allik rääkis, et selle reisi ajal toimus tal ka ametlik kohtumine Dussmanni esindajatega, kuna parasjagu olid üleval uue, eelmisel aastal avatud köögi rahastamisega seotud küsimused.

Allik nentis, et ehkki kliendiürituste külastamine pole tavapärane, on ta käinud ka erinevate pankade ja näiteks Telia kliendiüritustel, mistap ei näinud haiglajuht Saksamaa õllesõprade festivali külastamises probleemi.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo alustas kriminaalmenetlust 2014. aastal. Peale kolme PERHiga seotud inimese sai kahtlustuse veel üks füüsiline ja üks juriidiline isik.

Keskkriminaalpolitsei andis PERHi nõukogule ka mitu nõuannet, et sarnaseid olukordi tulevikus vältida, muu hulgas võiks politsei soovitusel lähetusi korraldada haigla personalitöötaja.

Allik teatas 15. juunil, et astub haigla juhatuse esimehe kohalt tagasi.

PERH on Eesti suurim aktiivravi asutus, mis koosneb seitsmest kliinikust ja kus töötab ligi 4000 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles