Venemaa finantsringkonnad kardavad Brexitit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti toetaja
Brexiti toetaja Foto: Nick Ansell/PA Wire/Press Association Images

Kuigi läänes arvatakse, et Venemaale meeldiks Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust (EL), kuna see nõrgestaks EL-i, siis tegelikult on Venemaa finantsringkonnad võimaliku Brexiti tagajärgede pärast üsna mures, kirjutab Kauppalehti.

Sberbanki tegevjuht German Gref ennustab, et Suurbritannia rahvahääletusel Brexiti pooldajate pealejäämine kukutaks kohe Moskva börsi indeksit kümmekond protsenti, langetaks rubla kurssi ja vähendaks sisemajanduse koguprodukti.

Venemaa aserahandusminister Sergei Stortšak tuletas meelde, et Inglise nael on Venemaa keskpanga üks reservvaluutasid ning et Londoni börsil on noteeritud hulgaliselt Venemaa suurfirmasid. Näiteks on seal noteeritud Sberbanki aktsia ning viimastel nädalatel on see tugevasti kõikunud just Briti rahvahääletuse mõjul. Londoni börsil on noteeritud ka Venemaa riiklik naftafirma Rosneft, mille 20 protsenti aktsiatest kuulub Briti BP-le.

Venemaa presidendi Vladimir Putini majandusnõunik Andrei Beloussov ütles, et sanktsioonidele vaatamata on Venemaa majandus EL-iga väga seotud. Venemaal tegutseb 13 000 EL-i riikide firmat ja Brexit kõigutaks turuolukorda tugevasti.

Brittide lahkumise korral EL-ist tõmmataks osa lääne investeeringuid Venemaalt välja, sest ebakindlas olukorras otsivad investorid oma rahale turvalisemat kohta. Brexit kukutaks ka nafta hinda, mis omakorda avaldaks mõju rublale ja Moskva börsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles