Bill Gates solvas 100 000 kana annetamisega Boliivia valitsust (2)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boliivia president Evo Morales
Boliivia president Evo Morales Foto: SCANPIX

Lõuna-Ameerika üks vaesemaid riike Boliivia lükkas tagasi tehnoloogiamiljardäri Bill Gatesi heategevusfondi tehtud 100 000 kanast koosneva annetuse, nimetas seda riiki solvavaks, kirjutab The Verge.

Maailma rikkaim inimene Gates on heategevusfondi Bill and Melinda Gates Foundation kaudu rahastanud juba aastakümneid hulgaliselt arenguprojekte. Käesoleva kuu alguses avalikustati koostöös heategevusorganisatsiooniga Heifer International uus initsiatiiv nimega Coop Dreams, mille eesmärgiks on väljavalitud arenguriikidele 100 000 kana annetamine. Peamiselt keskendub heategevusprojekt Aafrika kesk- ja lõunaosa riikidele, lisaks sooviti sinna kaasata ka Boliivia.

«Mulle on väga selge, et pea kõik äärmuslikus vaesuses elavad inimesed suudavad paremini hakkama saada, kui neil on olemas kanad,» kirjutas tehnoloogiamiljardär initsiatiivi tutvustavas blogipostituses. «Kui ma oleks nende asemel, siis ma teeks just seda - kasvataks kanu.» Gatesi sõnul on kanade kasvatamine lihtne ja odav, lisaks annab see naistele rohkem igapäevaelus mõjuvõimu, kuna kanad on väikesed ja püsivad kodu juures; samuti aitavad nad rikastada vaestes peredes kasvavate laste toidulauda.

Boliivia vasakpoolne valitsus leidis aga, et tegu on solvanguga.

«Ta ei tea, milline on reaalne elu Boliivias, arvates, et me oleme ajas 500 aastat maas, elame džunglis ning ei oska ise tootmisega tegeleda,» ütles Boliivia maaelu arengu eest vastutav minister César Cocarico. «Kogu austuse juures - ta peaks Boliivia teemadel vaikima ning pärast seda, kui on oma teadmisi täiendanud, meie ees vabandama.»

Antiimperialistist presidendi Evo Moralese juhitud Boliivia teatas, et toodab iga-aastaselt niigi 197 miljonit kana, eksportides neist kuuendiku. Boliivia uhkus on ka mõneti õigustatud, kuna riigi majandus on viimase aastakümne jooksul lausa kolmekordistunud. Kui veel 2006. aastal oli SKT ühe elaniku kohta vaid 1200 dollarit, siis eelmiseks aastaks oli see tõusnud 3119 dollarini. IMFi prognoosi järgi peaks Boliivia majandus tänavu kasvama 3,8 protsenti, mis on Lõuna-Ameerika riikide seas kõrgeim näitaja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles